KONTROLIRANA DOMINACIJA

Budimpešta: Optužbe EU-a i Europske pučke stranke su lažne vijesti

12.04.2020 u 21:50

Bionic
Reading

Mađarska radi isto što i svi drugi u Europi, rekla je mađarska ministrica pravosuđa, nakon kritika upućenih Budimpešti zbog ovlasti njezinog premijera Viktora Orbana u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.

Ministrica Judit Varga rekla je u intervjuu koji je u nedjelju objavio Die Welt da su optužbe EU-a i Europske pučke stranke lažne vijesti i iskazivanje "nekontrolirane dominacije liberalnih stajališta".

Kada pandemija završi, rekla je ona, Mađarska će kao i druge zemlje ukinuti izvanredno stanje.

Međutim, koji će biti taj trenutak neće joj nametati drugi, već će to biti nacionalna odluka.

"Izvanredno stanje bit će ukinuto na ogovarajući datum, ni dan prije ni dan poslije", rekla je.

Mađarski parlament je ranije ovog mjeseca donio zakon koji premijeru Viktoru Orbanu daje otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja.

Zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve osobe za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera sprečavanja širenja virusa ili lažnih informacija o pandemiji.

To je izazvalo kritike članica Europske unije, osobito stoga što je Orban već u sukobu s europskim partnerima zbog autoritarne politike kakvu provodi tijekom desetogodišnje vladavine.

Predsjednica Europske komisije u nedjelju je zaprijetila Mađarskoj pravnim mjerama zbog novih zakona za suzbijanje širenja koronavirusa.

Ursula von der Leyen je listu Bild am Sonntag rekla da je "spremna djelovati ako zakon bude išao preko onoga što je dopušteno".

Varga je odbacila i zahtjev potpredsjednice EK Vere Jourove da se mađarska vlada treba što je prije moguće odreći svojih posebnih ovlasti.

O stajalištu Jourove da zakoni o izvanrednom stanju doneseni u nekoliko zemlja predstavljaju potencijalnu opasnost za demokraciju, Varga je rekla da sve dok su ti zakoni usklađeni s ustavom i dok postoji Ustavni sud, demokracija nije u opasnosti ni u Mađarskoj niti u bilo kojoj drugoj europskoj državi.