'VELIKI NEMAR'

Pokrenuta istraga zbog smrti 31 osobe u kanadskom staračkom domu

12.04.2020 u 20:46

Bionic
Reading

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je u jednom danu u Kanadi za više od 12 posto te su do sada umrle 674 osobe, dok su dužnosnici u pokrajini Quebec pokrenuli istragu zbog smrti 31 štićenika u domu za starije i nemoćne.

Kanadski zavod za javno zdravstvo objavio je da je do 11 sati po lokalnom vremenu koronavirus potvrđen kod 23.719 osoba, od kojih su 674 umrle.

Dan ranije koronavirus je bio potvrđen kod 22.559 osoba, uz 600 smrtnih slučajeva.Brojni umrli bili su štićenici staračkih domova.

Potpredsjednica vlade Chrystia Freeland rekla je novinarima da je "vrlo, vrlo zabrinjavajuća situacija u domovima za starije i nemoćne". Preko pola smrtnih slučajeva otpada na kanadsku pokrajinu Quebec.

Ured istražnog suca poručio je u nedjelju da se otvara istraga o staračkom domu u Montrealu, gdje je 31 osoba umrla od 13. ožujka.

"Istražni sudac Gehane Kamel dobio je zadatak rasvijetliti uzroke i okolnosti tih smrtnih slučajeva", stoji u priopćenju ureda. Policija je već pokrenula vlastitu istragu.

Premijer Quebeca Francois Legault u subotu je govorio o "velikom nemaru" u domu te je kazao da vlasnici nisu surađivali, kada su vlasti prvi puta pokrenule istragu.

  • +18
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: JOEL CARRETT

Koronavirus je ozbiljno uzdrmao kanadsko gospodarstvo, a drastično se povećava stopa nezaposlenosti.

Kanadski je parlament u subotu, po ubrzanom postupku, usvojio subvencioniranje plaća u iznosu od 73 milijarde kanadskih dolara (cca 365 milijardi kuna).

"Još mnogo, mnogo, mnogo poslova je u teškom položaju i kroz inicijative, poput subvencije plaća, nadamo se da ćemo to (gubitak poslova) značajno spriječiti", kazala je ministrica rada Carla Qualthrough za televiziju CTV u intervjuu emitiranom u nedjelju.