najgori u sto godina

Broj žrtava požara na Havajima mogao bi se ovog tjedna udvostručiti ili utrostručiti

14.08.2023 u 23:06

Bionic
Reading

Broj žrtava požara na Havajima, najgorih u SAD-u u zadnjih više od sto godina, mogao bi se ovog tjedna udvostručiti, pa i utrostručiti, upozorile su vlasti koje očekuju da će pronalaziti "10 do 20" mrtvih dnevno, dok su trenutno na meti kritike zbog upravljanja katastrofom

Požari, nesvakidašnjeg intenziteta i brzine, odnijeli su 96 života na otoku Mauiju, pokazuju podaci objavljeni u nedjelju navečer.

No potražni psi koji trenutno pretražuju zgarište grada Lahaine, gotovo potpuno uništenog u požaru, trebaju još proći velik dio terena.

Spasioci će "vjerojatno pronalaziti 10 do 20 ljudi na dan dok ne završe posao", upozorio je guverner Havaja Josh Green u razgovoru za mrežu CBS objavljenom u ponedjeljak.

Po njegovim riječima, potraga će "najvjerojatnije potrajati još deset dana" i konačan broj žrtava zasad je "nemoguće procijeniti".

Vlasti još tragaju za 1300 nestalih, rekao je guverner. Taj broj pada kako se komunikacije na Mauiju postupno uspostavljaju i stanovnici uspijevaju locirati svoje najmilije.

Okolnosti ovih razornih požara, čiji uzrok još nije poznat, i dalje nisu jasne.

Vatra je zatekla stanovnike, što mnogi predbacuju vlastima.

Sirene koje se koriste kod upozorenja na cunami, nisu se oglasile. Službeni sustav uzbunjivanja putem televizije, radija i mobilnih telefona bio je beskoristan za stanovnike koji su ostali bez struje i signala.

Vodi se istraga koja će ispitati kako se upravljalo krizom.