požar na čiovu

'Ovo je najveći i najgori požar ove godine! Uz bok ovom što je bio kraj Šibenika'

27.07.2023 u 16:13

Bionic
Reading

Požar koji je planuo na otoku Čiovu poslije podne i dalje je aktivan te će ga cijelu noć gasiti 145 vatrogasaca s 40 vatrogasnih vozila, izvijestili su večeras iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

23:15 Nešto iza 22 sata vatrogasci iz JVP Split sjeli su s novinarima Slobodne Dalmacije u automobil i krenuli u "patrolu" put Žednoga, gdje je večeras zabranjen prilaz. Čitavim putem osjeća se intenzivan miris paljevine, na mjestima požarište još izdmiljava. Ono što izaziva zabrinutost su ti manji jezici plamena koji se vidi uokolo. Valjda neće okrenuti neki jači vjetar...

"Ovo je najveći i najgori požar ove godine! Uz bok ovom što je bio kraj Šibenika... Užas jedan!", kazali su im vatrogasci, umorni od borbe s vatrenom stihijom. Ali, što je najvažnije, kako kažu, "sve je pod kontrolom". Iako vatra prijeti crkvi Gospe od Prizidnice.

23:00 Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, potvrdio je za Dnevnik 3 da je fronta požara sada oko 500 metara. Poslijepodne se spominjalo da je duga oko tri kilometra. 'Dio požara prema Slatini je zaustavljen. Požar je u jednom trenutku zaprijetio kućama, ali su one obranjene brzom intervencijom vatrogasnih snaga i usmjeren na onaj nepristupačni dio. Vatra se još pojavljuje i odmah se sanira. Tako će to ostati tijekom cijele noći. Ukupno će ostati 145 vatrogasaca s 41 vozilom', izjavio je Tucaković. 'Zamijenili smo snage da se ljudi odmore, ali radit će se cijele noći, dežurat će se, vjetar je oslabio', dodaje.

21:00 'Svi vatrogasci i vatrogasna vozila koji su u popodnevnim satima bili angažirani na gašenju ostat će cijelu noć i nastaviti gasiti taj požar', poručili su iz Vatrogasnog operativnog središta. Veliki problem vatrogascima predstavlja nepristupačan teren s južne strane gdje vatra i večeras plamti. Na sjevernoj strani, gdje je teren pristupačniji, dio požara vatrogasci su lokalizirali ali ga nisu ugasili, rekli su vatrogasci. Gusti dim s požarišta na Čiovu večeras se proširio na južne dijelove Splita gdje se osjeća miris paljevine.

19:00 Pojačanje je stiglo vatrogascima koji gase vatru na Čiovu gdje su angažirane sve trenutačno raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša.

Požar gori na središnjem dijelu otoka, a dužina požarne linije je više od tri kilometra, javlja HRT. Gori gusta borova šuma, srednje i nisko raslinje.

Kuće nisu ugrožene. Vatra se na nekim dijelovima približila kućama, ali su vatrogasci to uspješno obranili uz pomoć zračnih snaga i snaga na terenu.

'Trenutačna situacija je nešto bolja nego prije nekoliko sati. Zemaljske snage raspoređujemo što bliže požarištu. Čuvamo sve prilaze selima i kućama', kazao je Marin Buble, zapovjednik požarnog područja.

Jedan kanader odvučen je radi kvara, a onda je došao jedan air tractor. Kako pada večer morat će se povući, a ostat će samo vatrogasci.

Požar na Čiovu Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivo Cagalj // Pixsell
  • +6
Požar na Čiovu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Podsjetio je da je požar počeo u Okrugu, a nošen maestralom proširio se do Žednog.

'Odbili smo požar od kuća Žednoga, pa je vatra nastavila prema Slatini. Vjerujem da je i tamo požar zaustavljen', dodao je. Buble je kazao kako očekuje nove vatrogasne snage za zamjenu postojećih i da im je cilj što prije reagirati.

  • +25
Požar na Čiovu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Trenutačna situacija još nije povoljna. Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom koja je krenula sa zapadne strane Čiova prema istočnoj strani. Požar ide po vrhu Čiova. Odbijamo ga od kuća. Za sada nisu bile ugrožene kuće. Najbitnije je da nema ozlijeđenih. Na terenu je 155 vatrogasaca i 55 vozila. Na terenu su tri kanadera i tri airtraktora, a četvrti airtraktor dolazi', kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

S terena stižu informacije da je požar na Čiovu izazvao uznemirenost stanovnika na tom otoku.

Požar je na Čiovu planuo ranije popodne, na području Okruga, a više vatrogasaca s terena situaciju je opisalo kao "gadnu".

  • +2
Pogled iz Split u šumi iznad Okruga Gornjeg na Čiovu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

17:00 O požaru na Čiovu oglasila se u Hrvatska vatrogasna zajednica. Oni navode da u gašenju požara na području Čiova-Okrug Gornji sudjeluju vatrogasne snage s operativnog područja Kaštela i Trogir, Intervencijska vatrogasna postrojba Split te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss.

"U gašenju trenutno sudjeluje 150 vatrogasaca sa 30 vozila te 6 protupožarnih zrakoplova. Jak vjetar otežava gašenje, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.