crna statistika

Broj nezaposlenih dnevno se povećava za tisuću ljudi

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2020 16:25
  • Objavljeno 08.04.2020 u 16:25
Gužva ispred HZZ-a u Zagrebu, 18. ožujka 2020.

Gužva ispred HZZ-a u Zagrebu, 18. ožujka 2020.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

U aktualnim uvjetima promijenjenog načina poslovanja i života općenito rast broja nezaposlenih je očekivan - podaci zavoda za zapošljavanje govore da ih je trenutno više od 150 tisuća te da se dnevno broj povećava za više od tisuću ljudi, dok znatno pada potražnja za radnicima, ističu u srijedu iz HGK

"U ožujku i travnju u normalnim okolnostima raste ukupan broj zaposlenih jer počinje pojačano zapošljavanje u djelatnostima koje imaju izrazitija sezonska obilježja. Ove godine takva kretanja izostaju zbog promijenjenih uvjeta poslovanja i života općenito koji na najnižu razinu smanjuju fizičku interakciju, kretanja, putovanja, a time i potrošnju, odnosno poslovnu aktivnost većine djelatnosti", navode iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u komentaru na najnovije podatke o broju nezaposlenih.

Iz HGK pritom ističu kako je pojačan priljev na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) vidljiv u drugom dijelu ožujka, a od 27. ožujka dnevno povećanje broja nezaposlenih iznosi više od tisuću ljudi (u prosjeku 1.300).

Do 8. travnja broj nezaposlenih dosegnuo je 150.372, što je 12.395 više nego krajem veljače te 9.730 više nego prije osam dana odnosno krajem ožujka, prenose iz Komore.

"U godišnjoj usporedbi, krajem ožujka broj nezaposlenih se unatoč rastu u drugom dijelu mjeseca još uspio zadržati na godišnjem trendu pada, ali sa znatno nižom stopom nego mjesec dana prije (pad za 2,3 posto prema 11,2 posto u veljači). Kako je krajem prošlogodišnjega travnja bilo 131.090 nezaposlenih, 19.282 manje nego 8. travnja ove godine, očito je da će se u travnju godišnji padajući trend prekinuti nakon uzastopna 72 mjeseca pada", ističu analitičari HGK. 

Pritom naglašavaju i kako je vidljivo znatno smanjenje potražnje za radom, i to u vrijeme kad poslodavci inače najviše traže radnike.

Krajem ovogodišnjega ožujka bilo je 45 posto manje traženih radnika posredovanjem HZZ-a nego godinu dana prije, a u prvih osam dana travnja potražnja se smanjila za još 38 posto. Smanjenu potražnju za radnicima pokazuje i OVI indeks (broj online oglasa za posao) koji se u ovogodišnjemu ožujku smanjio za 23,3 posto u odnosu na ožujak 2019., a u odnosu na prethodni mjesec za 18,5 posto (desezonirano), podaci su Komore.

Analitičari HGK procjenjuju da bi prve izravne mjere za očuvanje radnih mjesta, koje su obuhvaćale potpore u iznosu minimalne plaće (3.250 kuna za ožujak), a što je u drugom krugu mjera povećano na  4.000 kuna (za travanj i svibanj), uz oslobođenje plaćanja doprinosa na te plaće, trebale usporiti rast nezaposlenih, odnosno poslodavcima omogućiti u većoj mjeri zadržavanje zaposlenih.

"Kako podaci HZZ-a pokazuju ublažavanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih posljednja tri dana, može se zaključiti da je donesena mjera zasad spriječila veći rast nezaposlenosti. Prema posljednjim informacijama, 94 tisuće poslodavaca tražilo je te potpore za oko 550 tisuća zaposlenih, dakle za nešto više od trećine ukupno zaposlenih", zaključuje se u priopćenju HGK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!