HELIX PRODUCER I

Brod iz 'Lenca' spašava Meksički zaljev

17.06.2010 u 08:58

Bionic
Reading

British Petroleum unajmio je plutajuću rafineriju Helix Producer I, koja je prerađivana u brodogradilištu Viktor Lenac, za čišćenje nafte u Meksičkom zaljevu

Helix Producer I trebao bi znatno povećati kapacitet crpljenja nafte iz bušotine BP-a i njezino prebacivanje na tankere.

Znanstvenici koje je angažirala američka vlada u utorak su povećali procjenu količine nafte koja istječe u Meksički zaljev na 35 tisuća do 60 tisuća barela dnevno, što je količina od 5,5 do 9,5 milijuna litara dnevno. Zasada se prikuplja 18 tisuća barela nafte dnevno, a ta se količina namjerava povećati na 28 tisuća. Helix Producer I na dan može obraditi do trideset tisuća barela nafte.

Helix Producer I nastao je preinakom broda za prijevoz željezničkih vagona Komandor 5000. U brodogradilištu Viktor Lenac na njemu se radilo pune dvije godine, od 2006. do rujna 2008. godine. Posao je bio vrijedan oko 30 milijuna eura, a  brod u vlasništvu Helix Energy Solutions Groupa potpuno je opremljen u jednom teksaškom brodogradilištu prošle godine.