TEŽAK DAN U HDZ-U

Brkić: Neće Pupovac određivati sastav Vlade, a Hasanbegoviću sretan put

08.05.2017 u 16:03

Bionic
Reading

Od ranih popodnevnih sati Zlatko Hasanbegović više nije član HDZ-a. Presudilo mu je kandidiranje na listi Brune Esih, o čemu je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a progovorio zamjenik predsjednika te stranke Milijan Brkić

'Zlatko Hasanbegović se sam isključio iz HDZ-a, i to kada se kandidirao bez suglasnosti stranke. On nije iznimka, ali postavlja se pitanje kako to da je to napravio u ovom trenutku. Postavlja se pitanje zašto u trenutku kada je riješeno financiranje Pelješkog mosta, kad smo riješili gužve na granici, zašto sada kada smo riješili krizu koju su izazvali HDZ i Most. I zašto poteže za ovakvim instrumentom?', kazao je u središnjici HDZ-a Milijan Brkić.

Koji je razlog Hasanbegovićeva kandidiranja, Brkić nije želio spekulirati. 'Pobornik sam institucionalnog rješavanja i problemi koji postoje u stranci moraju se rješavati u stranci. Ali zanimljivo je kako oni koji su najglasniji u kritikama stranke i najviše podržavaju njene poteze', kazao je Brkić, dodavši kako je Hasanbegović podržao to da se razriješe Mostovi ministri, a sada to zamjera Plenkoviću.

'Žao mi je zbog toga što je napravio, ali izabrao je drugu nišu i drugi put. Bog mu dao zdravlje i sretan mu put', kazao je Brkić.

Rekao je kako je Hasanbegović prije godinu dana, kada je HDZ rušio svoju vladu, podržavao Tomislava Karamarka. 'Nas nekoliko je bilo protiv. Zašto Hasanbegović nije bio toliko gorljiv prije godinu dana, kad je bio ministar', rekao je Brkić.

Brkić kazao i da potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade te da je ovo hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

"Koliko ja znam Milorad Pupovac je podržavao sve vlade pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire Vladu. Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer  Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu", kazao je Brkić na konferenciji za novinare uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici.

Komentar je to na Pupovčevu izjavu za Radio-televiziju Srbije da će, ako bude potrebno rekonstrukcija Vlade, biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja.

Upitan ima li HDZ većinu, rekao je da će svi biti svjedoci hoće li HDZ imati većinu u Saboru kad premijer na prvoj sljedećoj sjednici Sabora predloži nove ministre u Vladi.