OSNIVAČ WIKILEAKSA

Britanski sud se ipak predomislio: Julian Assange može biti izručen SAD-u

10.12.2021 u 11:38

Bionic
Reading

Sud u Velikoj Britaniji poništio je vlastitu odluku iz siječnja i na višoj instanci donio odluku da Julian Assange, osnivač Wikileaksa odgovoran za objavu tisuća tajnih dokumenata 2010. i 2011. godine, može biti izručen SAD-u

Podsjetimo, SAD već deset godina traži izručenje Assangea, prvo od Švedske, a potom od Velike Britanije gdje se Assange sedam godina krio u ekvadorskom veleposlanstvu.

Na prethodnom saslušanju o izručenju sutkinja Vanessa Baraitser je odbacila gotovo sve argumente obrane o politički motiviranoj optužnici, no poručila da ne može dopustiti Assangeovo izručenje SAD-u jer postoji veliki rizik da bi počinio samoubojstvo.

'Ukupan je dojam da je riječ o depresivnom i ponekad očajnom čovjeku koji se boji za svoju budućnost', navela je sutkinja u obrazloženju. Američka strana već je najavila da će podnijeti žalbu na odluku.

  • +9
Prosvjed protiv izručenja Assangea u Londonu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Riječ je o slučaju koji je izazvao velike kontroverze i postao 'cause celebre' za slobodu medija. SAD je protiv 49-godišnjeg Assangea podigao 18 točaka optužnice zbog objavljivanja 500.000 dokumenata s oznakom tajnosti 2010. godine. Radi se o povjerljivim dokumentima s detaljima o američkim vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku.

U slučaju osuđujuće presude u SAD-u, Assangeu prijeti do 175 godina zatvora.