osnivač wikileaksa

Assange bi se mogao ubiti bude li izručen, upozorava obrana

28.10.2021 u 17:05

Bionic
Reading

Obrana Juliana Assangea upozorila je u četvrtak na rizik samoubojstva osnivača WikiLeaksa bude li izručen Sjedinjenim Državama, unatoč jamstvima Washingtona da ga neće držati u strogim zatvorskim uvjetima

Pedesetogodišnjem Australcu prijeti 175 godina zatvora u SAD-u, gdje ga sudski gone zbog objavljivanja stotina tisuća povjerljivih dokumenata.

Drugog dana proučavanja američke žalbe na londonskom Visokom sudu, njegovi su odvjetnici istaknuli da novi podneseni argumenti nipošto ne opravdavaju izmjenu prvostupanjske odluke o njegovu neizručenju.

SAD je, pokušavajući razuvjeriti londonske sudce, u srijedu osporio tvrdnju o Assangeovu mogućem samoubojstvu.

Istaknuo je da Julian Assange neće biti zatvoren u zloglasnom zatvoru ADX Florence u Coloradu poznatom kao "Alcatraz Stijenjaka", gdje su u gotovo potpunoj izolaciji zatočeni pripadnici Al Kaide.

SAD se nada poništenju odluke sutkinje Vanesse Baraitser koja je odbila izručenje zbog visokog rizika samoubojstva i mogućnosti pogoršanja Assangeova psihičkog stanja u američkom pravosudnom sustavu.

U obrazloženju svoje odluke Baraitser je podsjetila da SAD nije bio kadar spriječiti samoubojstvo američkog financijaša Jeffreyja Epsteina optuženog za podvođenje malodobnica.

"Ovi zaključci proistječu ponajprije iz naravi Assangeovih psihičkih tegoba i njegova straha od izručenja s obzirom na posebnost njegova predmeta", rekao je odvjetnik osnivača WikiLeaksa Edward Fitzgerald.

"Ništa ne upućuje da će se ovi čimbenici promijeniti zbog američkih uvjeravanja", rekao je.