Easyjet na liniji iz Bristola

Britanija ukinula sve mjere, prvi avion s britanskim turistima sletio u Split: Doznajemo je li bilo neke posebne procedure za njih

20.07.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Prvog dana nakon što je Velika Britanija za svoje građane ukinula sve epidemiološke mjere i 'dozvolila' im nesmetana putovanja u inozemstvo - odnosno izostavila obvezu testiranja i izolacije po povratku - prvi let u splitsku zračnu luku u utorak ujutro imala je tvrtka Easyjet na liniji iz Bristola. Bio je popunjen 67 posto

Ništa neobično nije se dogodilo: Britanci možda jesu ublažili svoje mjere, ali u Hrvatskoj su one ostale iste: u zemlju se može ući s potvrdom o cijepljenju i preboljenju ili s negativnim testom.

Iako je iz izvora bliskih Stožeru najavljeno da bi se to uskoro moglo promijeniti te da bi se za turiste iz Britanije mogao tražiti negativan test neovisno o tome jesu li cijepljeni, u Zračnoj luci Split začuđeni su interesom javnosti za ovu temu.

'S letovima iz Britanije procedura je potpuno ista kao i letovima iz bilo koje druge države, a primjenjuje se još od travnja ove godine. Za ulazak u Hrvatsku Britancima vrijede isti kriteriji, jedino im je olakšana procedura za povratak', kratko i jasno za tportal objašnjava zamjenik direktora splitskog aerodroma Pero Bilas.

U prethodnom razdoblju iz Splita su prema ovoj državi prometovala dva avioprijevoznika, Croatia Airlines i British Airlines, nekoliko puta tjedno, no s relativno lošom popunjenosti. Do kraja ovog mjeseca uključuju se tri nove kompanije (Easyjet, jet2com i Wizzair), a broj letova raste na otprilike 35. Sličnim ritmom avioni bi trebali letjeti i u kolovozu, no u pandemijskim okolnostima službeni planovi rade se tek tri tjedna unaprijed. Tko zna što se može zakomplicirati.

'Ukupno, promet prema Velikoj Britaniji je na razini od otprilike 20 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu', izvještava nas Bilas.

Spomenute tri kompanije za Split su zapravo počele letjeti još prije nekoliko dana, točno od sredine srpnja, čak i prije nego što je Britanija ukinula restriktivne mjere svojim državljanima. Jedina razlika danas jest u popunjenosti letova, koja je narasla s pedesetak na 67 posto, no to se može pripisati i špici turističke sezone.

Splitska zračna luka ove godine očekuje između 900 tisuća i milijun putnika, što je nešto manje od trećine prometa iz rekordne 2019. godine, kazao je za tportal direktor Lukša Novak.

'Srpanj i kolovoz trebali bi biti na razini od oko 250 tisuća mjesečno, pod uvjetom da ne dođe do novih poremećaja. Trenutna situacija poprilično je dinamična, imamo vikende s oko 28 tisuća putnika, što je vrlo solidan rezultat, no dugoročno planiranje naprosto više nije moguće. Prije pandemije mogli smo već u travnju precizno predvidjeti brojke sve do konca godine, a sada radimo samo tri tjedna unaprijed', dodaje Novak.

Zračni promet, kaže, trebao bi se vratiti na pretpandemijsku razinu tek negdje oko 2024. godine.