ogledan primjer

Novi val s delta-varijantom koronavirusa udara Britaniju unatoč gotovo 90 posto cijepljenih među odraslima. Kako to?

19.07.2021 u 20:05

Bionic
Reading

Čak 88 posto odraslih u Velikoj Britaniji primilo je barem jednu dozu cjepiva, a potpuno ih je cijepljeno oko 68 posto. Upravo za tim impresivnim pokazateljima posegnuo je i premijer Boris Johnson, argumentirajući odluku da se - unatoč zapanjujućem četvrtom valu zaraze - od danas ukinu gotovo sve mjere ograničenja vezane uz pandemiju koronavirusa u Engleskoj. Britanija se naime trenutno suočava s velikim porastom broja novozaraženih pa je tako samo tijekom proteklog vikenda na Otoku zabilježeno više od 102.000 novih slučajeva Covida-19

Stroge mjere protiv koronavirusa u Engleskoj trebale su biti ukinute prije točno mjesec dana, no to je odgođeno za danas upravo zato da se u međuvremenu cijepi što više ljudi, čime je zid protiv novog vala koronavirusa podignut na višu razinu. U posljednja četiri tjedna potrošeno je dodatnih sedam milijuna doza, čime je gotovo 88 posto odraslih primilo barem jednu dozu cjepiva, a dvije više od 68 posto njih.

Međutim stručnjaci stavljaju naglasak na to da je gotovo polovica ukupnog stanovništva još uvijek necijepljena ili tek djelomično cijepljena, upozorava Guardian. Sugeriraju da ovakav pokušaj stvaranja kolektivnog imuniteta, prvenstveno među mladima i tinejdžerima koji se ne cijepe u Britaniji, povlači za sobom nove nevolje u sustavu zdravstva i obrazovanja, nove slučajeve postcovida i povećan rizik od stvaranja sojeva otpornih na cjepivo.

Rezultati nedavnog istraživanja, osim toga, pokazali su da je jedna doza cjepiva Pfizera ili AstraZenece 'jedva' učinkovita u odnosu na delta-varijantu kod osoba koje prethodno nisu bile zaražene koronavirusom, što će se pokazati osobito zabrinjavajućim za države koje su provodile široko cijepljenje stanovništva, odgađajući primjenu druge doze.

Početak novog, eksperimentalnog poglavlja u borbi protiv koronavirusa, uz 99-postotnu pojavnost delta-soja u Britaniji, itekako zabrinjava znanstvenike, no ne i bivšeg bankara, danas profesionalnog konzervativca i novog ministra zdravstva Sajida Javida, trenutno pozitivnog na koronavirus.

'Vjerujemo u to da s ovim zidom možemo izdržati ljetni val. Ove zime taj zid trebao bi biti još viši; znamo da bi (zimski) val trebao biti puno opasniji', rekao je ministar Javid, podnoseći posljednje izvješće u Parlamentu uoči današnjeg Dana slobode, kako je zbog velikog popuštanja mjera nazvan 19. srpnja.

S više od 80 milijuna utrošenih doza cjepiva u samo sedam mjeseci, Ujedinjeno Kraljevstvo predvodnik je cijepljenja po glavi stanovnika među velikim nacijama, poručio je Javid, podsjećajući na štetne i neporecive 'nuspojave' Covida-19, poput obiteljskog nasilja, utjecaja na duševno zdravlje i nedijagnosticiranih karcinoma.

Ipak, kao glavni cilj ukidanja mjera u Britaniji ističe se ubrzanje ekonomskog oporavka, što bi pak novi val mogao osujetiti zbog potencijalne samoizolacije stotina tisuća zaraženih i njihovih kontakata.

'Broj slučajeva raste temeljem novog, zaraznijeg delta-soja... Nažalost, taj broj znatno će se povećati prije nego što se poboljša situacija. Ovo ljeto mogli bismo dosegnuti 100.000 novih slučajeva dnevno. Raste i broj hospitalizacija, a rast će i dalje. No trebalo bi nas ohrabriti to što je hospitalizacija u ovom trenutku znatno manje nego u prethodnom valu', kazao je Javid.

Ohrabrujuće je i to što osobe starije od 65 godina, koje su vjerojatnije primile obje doze cjepiva, sada čine 31 posto hospitaliziranih zbog Covida u odnosu na 61 posto u siječnju, dodao je ministar zdravstva, ne iznoseći nikakve preciznije pokazatelje o strukturi teže oboljelih pacijenata, no zaključujući da navedeni postoci 'dokazuju' da britanski program cijepljenja djeluje i štiti tamošnji zdravstveni sustav.

Epidemiolog Neil Ferguson, jedan od autora britanskih mjera protiv koronavirusa, smatra da bi u toj zemlji moglo biti i do 200.000 novozaraženih te po 2000 hospitalizacija dnevno, što je usporedivo s tjednom uoči Božića. Iako oboljeli od Covida trenutno imaju blaže simptome, Ferguson je za BBC rekao da bi toliki porast broja slučajeva predstavljao znatan teret za zdravstveni sustav i nove 'hladne pogone'.

Razvoj događaja u Britaniji pomno prate znanstvenici u cijelom svijetu, pa i u Kanadi. Tamošnji stručnjaci nadaju se da mogu izbjeći četvrti val ako se kanadsko stanovništvo cijepi dovoljno brzo. Sredinom svibnja, dok su se u Kanadi još uvijek provodile stroge mjere ograničenja, Britanija se počela pomalo otvarati, ukidajući restrikcije restoranima i barovima. Tada je u Britaniji bilo dana bez ijednog pacijenta umrlog od Covida. No delta-soj učinio je svoje, pa je broj novozaraženih skočio s manje od 2000 u trećem tjednu svibnja na više od 54.000 u subotu.

Dr. David Naylor, dopredsjednik kanadskog stožera za Covid, napominje da se pogoršanje situacije nakon popuštanja mjera može očekivati i u Kanadi. Ipak, tako ne mora nužno biti, imajući u vidu razlike u nacionalnim programima cijepljenja. Britanija je bila uspješnija od Kanade u početku kampanje i još uvijek jest u obuhvatu cijepljenih s obje doze, ali Kanada zato ne brza s ukidanjem ograničenja. 'To bi nam moglo pomoći u smanjivanju rizika od delta-vala', kaže Naylor.

Britanija je 17. svibnja aktivirala treću fazu otvaranja, a u to vrijeme prvu dozu cjepiva primilo je oko polovice stanovništva. Svega trećina Britanaca bila je potpuno cijepljena. U Kanadi, sada u sličnoj situaciji zbog postupnog otvaranja, jednom dozom cijepljeno je 69 posto stanovnika, a gotovo 49 posto potpuno je cijepljeno, što je više nego u SAD-u.

Dr. Zan Chagla iz bolnice St. Joseph Healthcare u Hamiltonu ističe da se dob cijepljenih može promatrati kao druga razlika u pristupu dviju članica Commonwealtha. U obje zemlje najviše je zaraženih među mlađima od 30 godina, s time da je Kanada još u svibnju ponudila cjepivo starijima od 12 godina dok je Britanija tek polovicom lipnja počela naručivati na cijepljenje 18-godišnjake i još uvijek nije počela cijepiti tinejdžere.

Popuštanje mjera u Britaniji: Gužve u noćnim klubovima Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Kada je Britanija prešla na treću fazu otvaranja u svibnju, manje od 17 posto ljudi mlađih od 40 godina dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a sedam posto primilo je dvije doze. Od 26. lipnja Kanada je jednom dozom cijepila gotovo dvije trećine osoba u dobi od 12 do 39 godina, a obje doze primilo ih je 12 posto.

'Mislim da smo malo u prednosti ovdje, u Kanadi', rekao je Chagla za kanadski Global News.

Istraživanja su pokazala da je već jedna doza cjepiva veoma dobra u prevenciji hospitalizacije oboljelih od Covida, a iskustva zemalja u kojima se trenutno rapidno širi delta-soj ukazuju na to da prvenstveno obolijeva necijepljeno stanovništvo.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ