ANALIZA TPORTALA

Brexit u slijepoj ulici, slijedi li najcrnji scenarij?

  • Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 13.03.2019 08:54
  • Objavljeno 12.03.2019 u 22:37
Bionic
Reading

Britanci su i dalje odlučni u želji da izađu iz Europske unije samo ne znaju kako to izvesti, sukus je trenutne situacije vezane uz političku sapunicu zvanu Brexit. U utorak navečer velikom većinom glasova odbijen je dorađeni prijedlog sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije čime se proces našao u slijepoj ulici 17 dana prije krajnjeg roka, čime se otvorila realna mogućnost da se ostvari najcrnji scenarij izlaska bez dogovora

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Theresa May napravila je sve da popravi sporazum koji je u siječnju odbijen u parlamentu, čak je u ponedjeljak navečer ekspresno odletjela u Strasbourg kako bi finalizirala izmijenjeni dogovor koji je davao jamstva za najbolnije pitanje – granice s Irskom nakon izlaska iz Unije. Mirisalo je da se drama oko Brexita konačno bliži kraju, a optimizam koji se pronio odmah je ojačao je funtu na razinu prema euru na kojoj nije bila mjesecima.

No, nije bilo dovoljno.

S jutrom optimizam je splasnuo naročito nakon državni odvjetnik Geoffrey Cox dao pravno tumačenje da ipak nema jamstava da ta zemlja neće ostati zauvijek zarobljena u carinskoj uniji s Europskom unijom ako se u dogledno vrijeme nakon izlaska ne postigne konačan i sveobuhvatni trgovinski dogovor. U centru problema je nezadovoljstvo pobornika tvrdog Brexita unutar Konzervativne stranke okupljenih oko Europske istraživačke skupine (ERG) i koalicijskih partnera iz sjevernoirske unionističke stranke DUP vezano uz jamstva oko granice s Irskom tzv. backstop.

Svi se slažu da granica između Irske i Sjeverne Irske odnosno Ujedinjenog Kraljevstva ne bi trebala biti čvrsta nakon Brexita no nema rješenja kako to izvesti. Posebano je važno pronaći rješenje jer postoji realni strah da bi mogao biti ugrožen mirovni sporazum kojim su zaustavljene godine sektaških sukoba na otoku. Sinn Fein se već oglasio po tom pitanju u utorak navečer kritiziravši konzervativce da odbijanjem sporazuma pokazali potpunu ignoranciju prema Ircima, njihovim pravima, gospodarstvu i Sporazumu na Veliki petak.

Taj sporazum se temelji upravo na činjenici da ne postoje granmice na irskom otoku. Rješenje je zapravo spomenuti backstop, koji je ponudio Bruxelles, prema kojem bi izvjesno vrijeme Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u carinskoj uniji s Europskom unijom dok se ne bi ispregovarao konačan trgovinski sporazum i tako uredila granica.

Pobornicima Brexita to ne odgovara jer se gubi smisao samog Brexita ako se ostaje s EU u carinskoj uniji. Bruxelles je predlagao i da samo Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji, ali Londonu se to još manje sviđa jer se tako zemlja dijela na dva dijela. Nakon propalog glasovanja o prijedlogu sporazuma o izlasku iz EU u siječnju pobornici tvrdog Brexita su izašli s prijedlogom o potrebi pronalaska alternativnog rješenja za granicu s Irskom, ali bez preciziranja kakvo bi to rješenje trebalo biti. Svakako, smatraju, drugačije od backstopa, a dalje se nisu zamarali, neka već su željeli da to definira EU, a oni će okrenuti prst gore ili dolje.

Iako ovoga puta nije ponovila povijesni poraz od prije dva mjeseca kada je izgubila glasovanje s razlikom s kojom ni jedan britanski premijer nije potučen u novijoj povijesti zemlje May je ostala kratka za respektabilnih 149 glasova.

Umornim i promuklim glasom poručila je da odgoda Brexita ne rješava problem. No, najavila je da će poštovati ono na što se obvezala, a to znači da će na glasovanje mogućnost da se iz EU izađe bez sporazuma, rješenje koje u svojim mokrim snovima želi ekipa iz ERG-a. Svi relevantni analitičari slažu se da bi to bila ekonomska katastrofa za sve redom: Veliku Britaniju, Europsku uniji i cijeli svijet. Zbog toga je malo vjerojatno da će taj prijedlog proći, no nikad se ne zna.

Ako ne izlazak bez sporazuma i ako ne sa sporazumom što onda?

To je glavno pitanje koje često postavljaju i odgovorni u Bruxellesu, glavni pregovarač Michel Barnier, predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, i predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk. Što London želi? Stav Bruxellesa je da su oni dali sve od sebe i da bi se dalje u Londonu za početak trebalo dogovoriti što žele, a ne uporno ponavljati što ne žele. Tamo nema sloge jer ni jedna strana nema prevagu radilo se to o pobrnicima tvrdog Brexita kojima je u redu i izlazak bez dogovora ili grupi koja se zalaže za novi referendum i odgodu izlaska iz EU ili May koja je već izgubila dva glasovanja o sporazumima koje je dogovorila.

U procesu koji slijedi May bi u potpunosti mogla izgubiti kontrolu nad situacijom. Iako već odavno mnogi smatraju da je May dala svoje i da bi trebala otići jer je pretrpjela poniženja kakva bi malotko pretrpio May ni ne pomišlja na to. Ona ima namjeru stvar izgurati do kraja pa kako ispalo.

  • +13
Glasovanje o povjerenju Theresi May Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Londonom u narednim danima može pokušati zatražiti kratkotrajnu odgodu Brexita ili u potpunosti povući aktivaciju članka 50 Lisabonskog ugovora koji regulira izlazak zemalja članica iz Europske unije ako takvo nešto prođe na glasovanju u četvrtak. Za kratkotrajnu odgodu trebala bi jasna definicija koji bi bio njen smisao, čemu bi služila i koliko bi trajala takva odgoda, smatraju u Bruxellesu. Svakako odgoda ne bi smjela biti duža od 23. svibnja kada će se održati europski izbori na kojima će London morati sudjelovati ako do tada ne napusti EU na što se pobornicima Brexita diže kosa na glavi. Odgodu bi također moralo odobriti svih 27 zemalja članica, a neke poput Francuske su već ranije iskazala nevoljkost za taj potez.

U EU ne kriju razočarenje razvojem situacije. Glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska je objavio da je žale zbog ishoda glasovanja u utorak i zato što vlada Ujedinjenog kraljevstva nije bila sposobna osigurati većinu za sporazum koji dogovoren u studenome.

'Ako postoji rješenje za sadašnju slijepu ulicu može se naći samo u Londonu', poručio je Tuskov glsnogovornik. Samo je 17 dana ostalo do 29. ožujka kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo napustiti Europsku uniju te se značajno povećala mogućnost da se to dogodi bez ikakvog dogovora.

Iako to rješenje nitko ne želi ne bi bio prvi put da se stvari odviju u smjeru rješenja kojeg nitko ne želi jer nitko nema snage povući pokrenuti stvari u drugom smjeru.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal