POROŠENKO NA ISPITU

Branko Vukšić o dojmovima iz Ukrajine

26.05.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Branko Vukšić u Ukrajini je boravio kao promatrač OESS-a. Pitali smo ga kako su protekli izbori u Ukrajini? Nakon izbora novog predsjednika, vidite li on to kao šansu da se situacija u Ukrajini promijeni? Što izbor novog predsjednika, po njegovom mišljenju, znači za budućnost Ukrajine jer analitičari tvrde da s njim Ukrajina ide dalje prema Zapadu, a to bi moglo značiti i da bi se stvari u odnosima s istočnim dijelom zemlje mogle pogoršati?

'Eto, vidite, mislio sam da će me novinari saljetati s pitanjima o Ukrajini jer sam jedini parlamentarac iz Hrvatske (među stotinjak iz svijeta) koji je pratio izbore. Imao sam - po prirodi posla - kontakte s diplomatima, sa službama sigurnosti, s građanima i dobio dojam da situacija nije dobra.', kaže Vukšić.

Dodaje kako se protivi tajkunima, miljarderima u politici, 'jer oni nikad ne rade za narod'.

'Rade za sebe, za profit, za svoje drugove, za šačicu. Porošenko neće biti izuzetak. Kamoli sreće da sam u krivu. Mnogo je toga u igri. Važno je kako će se Porošenko postavtiti prema oligarsima, onim ukrajinskim (i sam je jedan od njih), kako će se postaviti prema Dombasu (dvjema istočnim pokrajinama koje su po snažnim utjecajem Rusa), kako će se općenito postaviti prema ruskoj manjini, prema Ahmetovu, Putinu...', ističe Vukšić.

Zaključuje kako je teško očekivati da će Porošenko u tome biti uspješan, 'ako mu je u obzoru jedino Zapad koji će se povinovati ne interesima Ukrajinaca već vlastitim interesima'.