ZBOG ISPLATE ŠTETE

BP prodaje naftna nalazišta u Meksičkom zaljevu

25.10.2010 u 20:50

Bionic
Reading

British Petroleum objavio je u ponedjeljak da je dogovorio prodaju četiri naftna polja u Meksičkom zaljevu japanskoj kompaniji Marubeni za 650 milijuna dolara za potrebe isplate naknada štete povezane s izlijevanjem nafte iz platforme Deepwater Horizon

Prodaju moraju odobriti regulatorna tijela, pri čemu je tvrtka donijela odluku o tome sedam mjeseci nakon što je kupila prava za eksploataciju u sklopu većih sporazuma s Devon Energyjem, koja uključuju imovinu u Meksičkom zaljevu, Brazilu i Azerbajdžanu.

'Kada je BP kupio imovinu Devona u Meksičkom zaljevu, bilo je jasno da se ta četiri polja ne uklapaju s ostatkom našeg poslovanja u regiji. Stoga smo odlučili da će ona biti vrjednija nekoj drugoj tvrtci nego nama', priopćila je tvrtka u Londonu.

Magnolia, Merganser, Nansen i Zia četiri su naftna i plinska polja kapaciteta 15 tisuća barela nafte dnevno.

BP je također izvijestio da prodaja četiri polja neće utjecati na druge interese tvrtke u Meksičkom zaljevu, gdje BP i dalje ostaje najveći proizvođač nafte i plina s najvećim pravima na eksploataciju i neto proizvodnjom u visini 400 tisuća barela nafte dnevno.

U posljednjih nekoliko mjeseci BP je prodao i imovinu na Aljasci, u Kolumbiji, Venezueli i Vijetnamu čija ukupna vrijednost premašuje 11 milijardi funti. Nakon ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu troškovi katastrofe i naknade štete procijenjeni su na 30 milijardi dolara.