'OTVORENO' O POPLAVAMA

Božinović: Zid je građen 2008. temeljem procjene na 100 godina. Ovo je jedna nova razina

16.05.2023 u 23:16

Bionic
Reading

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su načelnik Stožera civilne zaštite Obrovca Slobodan Jurjević, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji su, svatko iz svoje perspektive, komentirali poplave na svom području i iznijeli pregled aktualnog stanja. O poplavama na Zrmanji je govorio i ministar unutrašnjih poslova te šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović

Slobodan Jurjević, načelnik Stožera civilne zaštite Obrovca, rekao je kako se nada da je najgore prošlo. 'Zrmanja je od jučerašnjeg rekordnog vodostaja od 302 centimetra spustila se na 243 centimetra. Stanje nije zabrinjavajuće, dežurne službe su na terenu. Pojačavaju se zečji nasipi i čekamo što će nam donijeti noć. Ostalo je nekih 20 centimetara vode. Najvećim dijelom je ispumpana s lijeve obale Zrmanje koja je najviše pogođena poplavom, prenosi HRT.

Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije, naglasila je kako cijelo područje Karlovačke županije prati rast vodostaja. 'Bilježimo ekstremne vodostaje i s Koranom smo u rekordnom stanju. Već godinama imamo iskustva s velikim poplavama. Zahvaljujem se građanima na području čitave županije na strpljenju, ali i svim žurnim službama. Vreće s pijeskom se postavljaju trenutno na zečje nasipe. Ugroza je najviše u Karlovcu, tu su još Ogulin, Đulin ponor preko državne ceste D42. Ugroza je u Rakovici i Slunju. Ozaljski kraj se prepumpava, tako da u tom dijelu sve naše rijeke, ljepotice su ove velikim količinama oborina opterećene i ugrožavaju područje naše županije, rekla je.

  • +9
Izlila se Mrežnica, poplavljena mjesta oko Duge Rese Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Dodala je kako očekuje da se izgradi novi sustav odvodnje te retencije odvodnih kanala, koji se nije mijenjao od 70-tih godina prošlog stoljeća.

'Nasipi štite naselja. Ova velika količina vode negdje treba biti i otklonjena u brzom periodu. Vi svi znate za kanal Kupa, međutim, još i danas on radi sa samo s 30% svog kapaciteta. U samom karlovačkom području postoji osam mjera, sagrađene su tri retencije, ali cijelo vrijeme projekt se gradi, radi se na svim mjerama paralelno i ovdje isto tako uključujem i područje grada Ogulina. Radi se o projektu koji sadrži u sebi četiri mjere, s velikim zadovoljstvom mogu reći da je ovih dana izdata ta četvrta ili posljednja dozvola da bi se sustav mogao izgraditi, osiguran je europski novac za oba projekta, riješene su okolišne procedure', zaključila je županica.

  • +14
Hrvatska Kostajnica sprema se za nadolazeći vodeni val Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak naglasio je kako Sisačko-moslavačku županiju ne zaobilaze prirodne nepogode i katastrofe.

'Nakon poplava, klizišta, potresa, ponovno imamo poplave na području Hrvatske Kostajnice i Petrinje. U 12. mjesecu su izvrsno reagirale sve sastavnice operativnih snaga. Uz pomoć Hrvatske vojske obranjena je Hrvatska Kostajnica i grad Petrinja i tada su napravljeni temelji za ovu obranu koju imamo sada. A od 9. mjeseca do danas smo imali 6 puta obranu od poplava. Na području Hrvatske Kostajnice situacija je sada u redu jer ovaj put smo djelovali vrlo aktivno i to prije nego što je došao najveći vodeni val i na području Hrvatske Kostajnice i na području grada Petrinje', rekao je.

  • +18
Vodostaj Zrmanje i dalje raste, Obrovac poplavljen Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, govorio je o razinama Zrmanje i gradnji zida.

'S jedne strane, postoji taj zid koji se gradio 2008. na temelju 100-godišnje procjene izračunali su da bi ga trebalo dići još nekih 30-40 centimetara, što su i napravili, i smatrali su da je time stvar riješena. Međutim, nakon toga se dogodilo ovo od jučer, kad je razina Zrmanje bila skoro 40 i nešto centimetara viša od zida koji je planiran, i da je to na temelju analiza i prosjeka 100 godina unazad, što nam govori da zapravo ulazimo u jedno novo razdoblje. O tome gospodin Vakula sigurno može više govoriti, ali svi smo svjesni da klima više nije ista, da sve posljedice koje dolaze s klimatskim promjenama su puno ekstremnije karaktera. To smo iskusili nažalost kad su u pitanju požari', rekao je.