nova pravila

Božinović pojasnio tko iz BiH može u Hrvatsku bez samoizolacije

30.06.2020 u 15:31

Bionic
Reading

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite pojasnio je tko će i pod kojim uvjetima moći u Hrvatsku od ponoći, a da ne mora u samoizolaciju

'Bili smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU-a, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i slični neodgodivi poslovi. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije Enter Croatia', rekao je Božinović.

Na pitanje tko onda ne može ući Božinović je kazao da 'ne može svaka osoba koje ne ispunjava ove uvjete'.

'Ne znam iz čega ste zaključili da to mogu sve osobe koje žele putovati. Nisu sve osobe koje putuju zdravstveni djelatnici, sve ono što ne spada u to, sve te osobe ne mogu ući u RH', naveo je Božinović.

Na pitanje je li ovakva odluka donesena zbog birača iz BiH, Božinović je rekao da su od prvog dana radili sve u skladu s preporukama Europske komisije te da državljani članica EU-a imaju posebnu kategoriju.

Na dodatno pitanje znači li to da hrvatski državljani koji ulaze iz BiH bez samoizolacije uvijek mogu doći u RH odgovorio je potvrdno.

'Shvatili ste dobro, s time što bih ja dodao i hrvatski državljani u Irskoj i Crnoj Gori, gdje god bili su državljani Europske unije i ne moraju u samoizolaciju', kazao je Božinović.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da će onima koji su dobili samoizolaciju samo zato što su prešli granicu ona biti skinuta, ali da ostaje onima kojima je određena jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

  • +14
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL