koronavirus

Božinović o opremljenosti policajaca u vrijeme zaraze: Vlada se dobro brine o njima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2020 10:13
  • Objavljeno 20.03.2020 u 10:13
Davor Božinović

Davor Božinović

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u petak optužbe Sindikata policijskih službenika da policajci nemaju adekvatna zaštitna sredstva i opremu za borbu protiv koronavirusa, ustvrdivši da Vlada dobro brine o njima

"O hrvatskim policajcima, ne samo u ovoj situaciji, ova Vlada brine na način koji ja nisam siguran da je zabilježen kada je u pitanju odnos prema njihovoj opremljenosti", rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Naglasio je da policija, uz zdravstvene radnike i sanitarne inspektora, u ovom trenutku obavlja lavovski dio posla u nastojanju da se spriječi širenje epidemije.

Milina: Cjelokupni policijski sustav opremili smo dodatnom opremom

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da su od početka pojave koronavirusa krenuli s uputama, prvenstveno prema graničnoj policiji.

"Odmah smo koordinirali sve mjere sa zdravstvenim sustavom i dodatne količine zaštitne opreme distribuirali prvenstveno prema graničnim prijelazima. U međuvremenu smo cjelokupni policijski sastav opremili s dodatnom zaštitnom opremom, sve rodove policije, a išao je i niz uputa", objasnio je Milina.

Policija je ogromna potpora zdravstvenim djelatnicima u ovoj situaciji, istaknuo je. Unaprijedili su informatički sustav granične policije kako bi pomogli sanitarnim inspektorima oko rješavanja putnika koji trebaju ići u samoizolaciju.

Također, podsjeća Milina, policija i dalje svakodnevno brine o sigurnosti građana i rješava najsloženija kaznena djela.

Što se tiče novih jučerašnjih uputa, policija će pojačano nadzirati područja gdje se okuplja veći broj građana kako bi spriječili socijalne kontakte.

"Pozivam sve građane da se pridržavaju uputa kako bi policijsku sustav bio manje opterećen, a policijskim službenicima zahvaljujem na svemu što su dosad napravili i pozivam ih da slijede upute i koriste zaštitnu opremu koja im je potrebna", istaknuo je Milina.

Novim zakonskim rješenjima, tvrdi, policija je dodatno povezana sa sustavom HZJZ-a i sada će imati cjelovite podatke o osobama koje se trebaju pridržavati mjera samoizolacije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!