kritizirao predsjednika

Božinović iznio detalje Dodikova posjeta i poručio: Milanović je ponizio policiju

28.07.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kritizirao je u petak priopćenje predsjednika RH Zorana Milanovića poslano u četvrtak, a u kojem je predsjednik, među ostalim, naveo da je policija pod kontrolom HDZ-a

Vezano za posjet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Hrvatskoj, točnije njegov sastanak s Milanovićem na Hvaru, ministar Božinović je rekao kako se svaki posjet stranog državnika mora prijaviti, prenosi N1.

'Ja nisam imao nikakvu informaciju, a pitanje dolazi li vojni ili civilni helikopter nije pitanje za MUP. Dakle, MUP je sustav od 26.000 ljudi. Ured predsjednika je poslao na nižoj razini i u svom protokolu mail u kojemu je obavijestio o dolasku helikoptera na Hvar sa zahtjevom da se izvrši granična kontrola osoba u helikopteru', objašnjava Božinović, a na pitanje je li Ured predsjednika nešto pogriješio u toj proceduri rekao je da bi bilo normalno da se javnost obavijesti o takvoj posjeti. Božinović je komentirao i priopćenje od četvrtka u kojem Milanović, među ostalim, navodi kako je premijer Andrej Plenković morao znati za Dodikov posjet jer da mu je to trebao reći Božinović koji je kao čelnik MUP-a to morao znati zato što je 'policija pod kontrolom HDZ-a'.

'Što se tiče ovog drugog dijela neugodno sam iznenađen priopćenjem Ureda predsjednika sinoć, gdje je uvrijedio i ponizio policiju jer je kazao da je pod kontrolom HDZ-a, a činjenice su takve da ministar, čak i glavni ravnatelj, a nisam siguran ni je li načelnik Uprave za granicu imao tu informaciju. To su operativne informacije između službi koje se razmjenjuju na dnevnoj bazi', rekao je ministar i dodao da se informacije tog tipa ne razmijenjuju telefonski. Naglasio je da policija nije pod kontrolom HDZ-a te se upitao je li takva praksa bila za vrijeme kad je Milanović bio premijer.

  • +24
Plenković, Božinović, Brnjac i Primorac na konferenciji Novog lista u Opatiji Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Policija provodi zakon, zakon je u ovom slučaju bio da policajci u neposrednom osiguranju odrade ono što im kaže štićena osoba, u ovom slučaju predsjednik Republike', rekao je Božinović i dodao da je svoj posao odradila i granična policija.

'Policija je odradila svoj posao u skladu sa zakonom i to će raditi dok sam ja ministar, toliko mogu jamčiti. A je li Ured predsjednika mogao obavijestiti MVEP, medije ili izdati priopćenje, to je pitanje za vas, ne za mene', rekao je ministar. Dodao je da Dodik više nema status štićene osobe u Republici Hrvatskoj.

'Dok je bio član Predsjedništva BiH, bio je, sad to nije', objasnio je ministar i dodao da posjet na nekoj višoj razini ne bi prošao bez svih potrebnih notifikacija, a također je i objasnio da nije ništa neuobičajeno da strani policijski helikopteri ulaze u Hrvatsku te da su i drugi dužnosnici putovali tako.

'To je sve posao najave, kontrole…', rekao je ministar.