ispunjavanje obveza

Banožić: Mislim da u isto vrijeme mogu biti i ministar i profesor

27.07.2023 u 21:18

Bionic
Reading

MORH nije bio upoznat o dolasku Milorada Dodika na Hvar, kaže ministar obrane Mario Banožić

'Procedura u RH je jasna. Diplomatska nota je trebala biti upućena Ministarstvu vanjskih poslova, temeljem toga bi Ministarstvo obrane dalo svoje mišljenje. Na taj način bi i ostala tijela bila upućena što ovdje nije bio slučaj', rekao je ministar obrane Mario Banožić za Dnevnik Nove TV.

Milanović je u priopćenju izvijestio da je o dolasku Dodika bio informiran MUP.

'Očito da su dane minimalne informacije, htjela se zadovoljiti neka procedura, sve vodi tome da je htio ovaj susret zataškati od javnosti. Činjenica da je ovo samo još jedan oblik nepoštivanja institucija Hrvatske, ali i svih onih koji bi trebali obavljati kvalitetno svoje zadaće', rekao je Banožić.

Na pitanje je li učinjen sigurnosni propust, kaže da se iz Milanovićeva priopćenja iščitava da je dana minimalna informacija.

'Moja pretpostavka je da je Kontrola zračne plovidbe dobila određenu informaciju, tako da nije bilo potrebe za bilo kakvim reakcijama'.

Ministar je dodao kako se MiG-ovi dižu 'u onom trenutku kada se pojavi objekt koji nije moguće identificirati putem radarskih sustava'.

Na pitanje hoće li tražiti dodatne provjere oko toga, Banožić je rekao: 'Predsjednik mora poštivati institucije i procedure'. Na pitanje što ako predsjednik ne poštuje procedure, ministar je rekao: 'On ovdje mora dati informacije i detalje o tom događaju, zašto je on dao minimalne informacije i koga je o tome izvijestio, ovo su zapravo sve pitanja za Ured RH'.

Komentirajući vojsku koja je angažirana u saniranju šteta od oluje, Banožić je rekao kako će im sve biti plaćeno, a da je naknada udvostručena.

Govoreći o tome kako planira postati izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, Banožić kaže:

'To je moj život posljednjih 15 godina. Ja sam u tom zvanju dugi niz godina. To je jedna procedura koju prolazim. Imam zakonsko pravo. Imam i mišljenje od Povjerenstva iz srpnja 2019. godine. Članak 13. stavak 3. jasno govori na koji način se može, ja to poštujem, kao i sve odluke Povjerenstva. Mislim da u isto vrijeme mogu biti i ministar i profesor. Ovdje je poanta da kvalitetno ispunjavate svoje obaveze. Veseli me rad sa studentima. Rad s njima napuni baterije', kaže.