DOBRA STATISTIKA

Bošnjaković: Percepcija o pravosuđu loša je zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva

25.10.2018 u 16:07

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je u povodu Europskog dana pravosuđa da je percepcija o tom sustav u Hrvatskoj i dalje loša zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva, unatoč statistikama koje pokazuju smanjenje sudskih zaostataka i veći broj riješenih nego primljenih novih predmeta

'Javnost pravi relativno mali broj predmeta, a deseci i stotine tisuća predmeta redovito se rješava', kazao je Bošnjaković, dodajući da dobre statistike padaju u sjenu 'nekoliko glasovitih' slučajeva.

Ocijenio je i da su za pozitivne pomake zaslužna nova zakonska rješenja, među kojima su i spajanje prekršajnih i općinskih sudova te novi nacrt ovršnog zakona, ali i projekti poput eSpisa čija je nadogradnja u četvrtak predstavljena u Ministarstvu pravosuđa.

  • +11
Dražen Bošnjaković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela istaknuo je da je broj neriješenih spisa u odnosu na 2013. godinu manji za 37 posto. 'To možda ne bi ni znali da nema eSpisa', rekao je Mrčela i dodao da je po broju riješenih predmeta Hrvatska u europskoj sredini.

'Radimo na tome da budemo bolji, ali nismo tako loši kao nas se prikazuje na temelju 10 ili 12 u medijima eksponiranih spisa ili čudnih odluka koje se ne mogu opravdati ili nisu pravomoćne', smatra Mrčela. Ocijenio je i da će nadogradnja informacijskih sustava 'pružiti alate da suci rade brže i modernije'.

'Hoće li to i biti bolje ovisi samo o sucima. Ne smijemo zaboraviti ljudski činitelj, jer sudski posao mogu raditi samo suci. Bez sudaca nema sudbene vlasti', poručio je Mrčela.

No, dodao je da i suci trebaju pokazati primjereno znanje i ponašanje radi povećanja ugleda sudbene vlasti, ne samo zbog njih samih nego i zbog građana.