7,1 PO RICHTERU

Bosanski portal izazvao paniku najavom katastrofalnog potresa

28.07.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Noćas je u susjednoj Bosni i Hercegovini kod Zenice zabilježen potres magnitude 4,7 prema Richteru. Na sreću, nije bilo žrtava, a oštećena je tek poneka fasada. Jedan bosanski portal nesmotreno je objavio najavu potresa magnitude 7,1 po Richteru, što je među određenim dijelom građana dovelo do panike

UPOZORENJE: NAPUSTITE SVOJE KUĆE/STANOVE!!! Najavljuje se novi zemljotres u 02:12h Jugo-Istocno od Sarajeva, magnitude 7.1 po Rihterovoj skali! Savjetuje se građanima da pripreme setove prve pomoći, suhu hranu i flaširanu vodu! Zemljotres može prouzrokovati veće materijalne štete! stoji u objavi bosanskog portala Zenica24sata.com.

Noćni urednici spomenutog medija otišli su i korak dalje te su kao potpisnika obavijesti naveli Zavod za očitavanje zemljotresa i podrhtavanja tla BiH.

Na sreću, njihovo predviđanje nije se obistinilo, no izavalo je paniku među određenim dijelom stanovnika Zenice koji su, pročitavši obavijest, u panici počeli bježati iz zgrada.

Zenica24sata.com relativno je novi portal, no već su na Facebooku prikupili nešto više od 4.000 fanova, od kojih je dobar dio pročitao lažnu najavu.

Stvarnost je bila nešto drugačija: seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su protekle noći u 1 sat i 12 minuta jak potres kod Zenice u susjednoj Bosni i Hercegovini, magnitude 4,7 prema Richteru, priopćeno je iz Seizmološke službe Republike Hrvatske. Epicentar potresa bio je oko 10 kilometara sjeveroistočno od Zenice, a intenzitet u epicentru VI - VII stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.