ROŠADE U POLICIJI

Borovec umjesto Perana na čelu PUZ-a?

13.07.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Načelnik zagrebačke policije Branko Peran sitno broji na svojoj poziciji, ako je vjerovati glasinama koje stižu iz vrha Ministarstva unutarnjih poslova.Čovjek koji je na tu poziciju postavljen nakon premlaćivanja Josipa Galinca tako bi nakon manje od godinu dana mogao otići s mjesta čelnog čovjeka najveće policijske uprave

O imenu čovjeka koji bi ga mogao zamjeniti samo se spekulira, a kao jedan od najjačih kandidata izranja trenutačni glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec. Prema glasinama, sve ovisi o tome namjerava li novi ravnatelj, Oliver Grbić, Borovca zadržati na istoj poziciji, ili mu je bitniji za vruću i u posljednjih par godina izuzetno nesigurnu fotelju čelnog čovjeka zagrebačke policije, piše Novi list

Naime, od odlaska Ivana Babića, koji se nekoliko godina zadržao na čelnoj poziciji u PUZ-u, uslijedila je prava promenada načelnika, a zanimljivo je kako početak brzih promjene koincidira s promjenom parlamentarne vlasti, odnosno dolaskom HDZ-a na čelo države.

Česte smjene

Promjene na čelu  zagrebačke policije događale su se brzinom sjetlosti, u a nekoliko godina na funkciji načelnika našli su se;Ivan Babić,Krešimir Šulc, Marijan TomuradIvica Tolušić i Branko Peran.

Pri tome treba znati da se Babića nikada nije doživljavalo SDP-ovim čovjekom, jer je bio visoko rangiran i tijekom devedesetih, a nakon kraja policijske karijere uključio se u politiku kao član DC-a.

U Zagrebu ga je naslijedio Krešimir Šulc, bivši specijalac koji je od početka doživaljavan čovjekom Jakoba Bukvića, sive eminencije policije po promjeni vlasti i »Jarnjakovim čovjekom unutar struktura«.

No, kako je Bukviću njegova snaga unutar sustava padala, a dolaskom Marijana Benka to je zapravo došlo do vrhunca, Šulc gubi podršku te ga se po sada već ustaljenoj MUP-ovoj strategiji »unaprjeđuje« na mjesto savjetnika pri specijalnoj policiji.
Šulca zamjenjuje Marijan Tomurad, dotadašnji MUP-ov vatrogasac, koji je obično bio imenovan načelnikom na vrućim terenima i u upravama u kojima je vladao kaos.

Iskusnom policajcu otpočetka je veliki plus bio korektan i pošten odnos s medijima, ali u jednom trenutku to prestaje, a nakon premlaćivanja Dušana Miljuša kao dežurni Pedro je maknut s pozicije. Takav potez tada se čak mogao nazvati i prljavim od strane vrha policije, jer je Tomurad smjenjen u vrijeme dok je na bolovanju bio na bolničkim pretragama.

Prošle godine u lipnju uz žestoke kritike djela medija PUZ preuzima Ivica Tolušić, čovjek koji je imao masu neprijatelja na visokim pozicijama u Ravnateljstvu policije, koji su i puštali razne priče protiv njega u novine. Od početka njegovog mandata traju razmirice s Marijanom Benkom, koji je i dalje osjećao potrebu da se upliće u sve moguće kriminalističke obrade koje ga zbog privatnih razloga zanimaju.



Rotacije su prečeste - Benko (lijevo), Tomurad i Varga

Premlaćivanje Josipa Galinca tadašnjem je ravnatelju Benku poslužilo kao dovoljan razlog da smjeni Tolušića, za kojeg je na tiskovnoj konferenciji kazao kako je ionako bio vršitelj dužnosti. Prema svim saznanjima, i sam je Tolušić tek te večeri doznao taj podatak.

Na njegovo mjesto je postavljen sadašnji načelnik Peran, koji se otpočetka nije snašao na toj poziciji, a imao je i par nesretnih slučajnosti. Tako mu se desilo da je spojio vikend i praznik kako bi duže bio s obitelji u Šibeniku, a baš se taj ponedjeljak odigralo ubojstvo Ivane Hodak.

U zamršenom sustavu PUZ-a, koji ima brojne karakteristike političkog sustava, Peran naprosto nije mogao izgraditi poziciju, tako da je otpočetka među policajcima bilo mišljenje da upravu operativno vodi njegov zamjenik Mihael Varga. Zanimljivo je kako Peran nije uspio napraviti velik posao u Zagrebu, iako se radi o osobi koja je šibensku policiju, koja je u jednom trenutku zapravo bila u rasulu, doveo u red što se tiče profesionalizma.

Mediji su mu na dušu stavljali otkaz policajcu koji je na blogu pisao protiv političkih struktura u gradu Šibeniku, ali prema neslužbenim informacijama, Peran mu nije mogao prijeći preko činjenice da je blogao u radno vrijeme.