vodeći diplomat eu-a

Borell: EU mora dati stvarnu potporu primirju u Libiji uključujući pomorsku misiju

20.01.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Europska unija razmotrit će sve načine da se očuva formalno primirje u Libiji, no za svaki mirovni sporazum potrebna je stvarna pomoć EU-a kako bi se održao, rekao je vodeći diplomat EU-a Josep Borrell u ponedjeljak dodavši kako bi trebalo obnoviti pomorsku misiju EU-a u tom području

Na pitanje hoće li EU razmotriti vojnu misiju održanja mira, Borell je rekao: "Za primirje je potreban netko tko bi se brinuo o tome. Ne možete reći, 'to je primirje' i zaboraviti na njega ... netko ga mora nadgledati, upravljati njime", istaknuo je.

Strane sile dogovorile su se na samitu u Berlinu u nedjelju da podrže krhko primirje u Libiji, koja je u kaosu od pada Muamera Gafdafija 2011, i dvije suparničke vlade na istoku i zapadu bore se za moć i izvore energije.

Europska unija, koja ima vojne misije širom svijeta, bori se da očuva ekipu stručnjaka u Libiji kao potporu vladi koju podržava UN, ali Borrell je rekao da EU mora više učiniti da obrani svoje interese.

Također, na pitanje može li se ponovno započeti s pomorskom misijom EU-a kod libijske obale, odgovorio je: "Mislim da je moramo ponovno oživjeti, da".

Europska unija prekinula je pomorske patrole u sklopu svoje operacije EU-a zvane Sophia krajem ožujka prošle godine, nakon što je Italija, gdje je u porastu antiimigrantsko raspoloženje, rekla da više neće primati migrante spašene iz mora.

Vlade zemalja EU su htjele da se misija nastavi jer je bila učinkovita u odvraćanju krijumčara ljudima i održanju UN-ova embarga na oružje u Libiji.