erdogan upozorava

'Europa će se suočiti s novim problemima i prijetnjama ako padne legitimna libijska vlada'

18.01.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan upozorio je u subotu Europu da će se suočiti s novim prijetnjama u Libiji ako dopusti da padne 'legitimna' libijska vlada koju podržavaju Ujedinjeni narodi

'Ako će pasti legitimna libijska vlada Europa će se suočiti s novim problemima i prijetnjama', napisao je Erdogan u listu Politico i upozorio na opasnost obnove Islamske države i al Kaide te potencijalno ponovno kretanje ilegalnog migrantskog vala prema Europi.

EU ima 'povijesnu' dužnost podržati libijsku Vladu nacionalnog jedinstva (GNA)', napisao je Erdogan i dodao da je mirovna konferencija u Berlinu 'vrlo značajan korak' u tom smjeru.

Europa mora poduzeti konkretne korake u Libiji kao 'relevantan protagonist u međunarodnoj areni', poručio je turski čelnik.. No, 's obzirom da Europa nije toliko zainteresirana osigurati vojnu podršku Libiji, očiti je izbor surađivati s Turskom', ustvrdio je Erdogan.

Turska je s GNA prošle godine potpisala sporazum o vojnoj i sigurnosnoj suradnji koji izaziva proturječja.

'Europa može računati na Tursku, starog prijatelja i vjernog saveznika, u postizanju tog cilja', napisao je Erdogan.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaje UN, a bazirana je Tripoliju i vlasti maršala Kaleda Haftara.

Erdogan je prošlog tjedna objavio da je njegova zemlja počela slati vojnike kao podršku GNA, što je izazvalo eskalaciju napetosti u Libiji.

Njemačka u nedjelju organizira samit posvećen Libiji na kojem će se pokušati naći mirno rješenje za okončanje sukoba u zemlji.