nema mira

'Vidim grupiranje vojske s obje strane. Putin je nagomilao dvostruko više ljudi nego prije invazije'

29.05.2023 u 22:06

Bionic
Reading

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u ponedjeljak je rekao da vjeruje da Rusija neće biti voljna pregovarati dok god nastoji pobijediti u ratu u Ukrajini, dodavši da "nije optimističan" po pitanju toga što bi se moglo dogoditi u ratu ovo ljeto

"Vidim koncentraciju vojske s obje strane, jasnu volju Rusije da pobijedi u ratu", rekao je Borrell u Barceloni. "Rusija neće pregovarati dok pokušava pobijediti u ratu."

Dodao je da je Rusija opetovano signalizirala da neće zaustaviti operaciju dok njezini vojni ciljevi ne budu postignuti.

Borrellovi komentari dolaze isti dan kad je Rusija rekla da je njezina vojska pogodila ukrajinske zračne baze, a ukrajinske snage raketirale industrijske objekte unutar Rusije, dok obje strane nastoje zadobiti prednost prije očekivane protuofenzive Kijeva.

"Bojim se da će se od ovog trenutka do ljeta rat nastaviti. Putin je nagomilao više od 300 tisuća muškaraca tamo, dvostruko više nego kad je pokrenuo invaziju", rekao je Borrell novinarima nakon događaja.

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin Fernandez / AFP

Ruska vojna prisutnost u Ukrajini je "ogromna" i još uvijek bombardira Ukrajinu svakodnevno i uništava civilnu infrastrukturu, dodao je.

"Bojim se da to ne čine bez plana. Moramo biti spremni, što znači nastavak pomaganja Ukrajini, jer ako mi ne pomognemo, Ukrajina se sama ne može braniti", rekao je Borrell.