NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET

Boravak i hrana u zagrebačkim školama i do 700 kuna

05.10.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Nije krenuo samo dječji vrtić po prihodovnom cenzusu - od ove školske godine isti model primjenjuje se i na dosad besplatan dnevni boravak za zagrebačke osnovce. To znači dvije stvari: osnovno obrazovanje više nije besplatno, iako to (još) jamči Ustav, a druga da će prosječni roditelji odsad boravak djece u vrtiću i školi plaćati više od 1000 kuna. Dosad su za to izdvajali mjesečno 450 kuna. Oni pak 'sretnici' koji su zapali u najviši platni razred, a imaju po jedno dijete u školi i vrtiću, mjesečno će plaćati gotovo 3000 kuna, piše Vjesnik

Zbogom, besplatno školstvo!

Program Škole u prirodi poskupio je na 350 kuna, studentima javni prijevoz više nije besplatan, a sve te mjere najviše pogađaju isti sloj građana od 27 do 40 godina, s više od jednog djeteta. I Split je uveo  plaćanje produljenog boravka s ručkom od 750 kuna, a Karlovčani plaćaju mjesečni paušal od 100 kuna te 15 kuna po obroku u dnevnom boravku. Pula je uštedjela na svojih oko 800 djece u produljenom boravku uvođenjem sufinanciranja plaća učiteljica u boravku od oko 20 posto ekonomske cijene, odnosno stotinjak kuna, plus cijenu obroka. U Zaprešiću roditelji plaćaju produljeni boravak 400 kuna...

Dnevni boravak dosad je u Zagrebu bio besplatan i organiziran je u prvom i drugom, često i trećem razredu osnovne škole. Roditelji su plaćali mjesečno dvjestotinjak kuna za prehranu djeteta, što je uključivalo mliječni obrok, ručak i užinu. Uz prehranu sada dolazi dodatak za dnevni boravak, odnosno plaću učiteljice koja nije financirana iz državnoga proračuna. Maksimalan iznos cijene boravka je 400 kuna mjesečno (plus cijena ručka koja nije poskupjela), a plaćaju je roditelji s prosječnim mjesečnim prihodom po članu zajedničkog kućanstva većem od 5000 kuna. Obitelji s primanjima nižima od 2000 kuna imaju pravo na besplatan boravak djeteta u školi.

'Mediji su se najviše 'zakačili' na poskupljenje vrtića, što je logično jer je nova vrtićka skala popela cijenu do 2000 kuna. Plaćanje dnevnog boravka provuklo se 'mučke' u ožujku, a vrijedi od ove školske godine. No nisu poskupjeli samo vrtić i dnevni boravak, tu je i nova cijena Škole u prirodi, ukidanje besplatnog javnog prijevoza i smanjenje naknade za rođenje djeteta', kazala je za Vjesnik Mirela Blaženović iz Udruge Roda.

Prehrana u dnevnom boravku prije se plaćala dnevno 12 kuna, i to je, smatra Blaženović, u redu. No to očito nije bilo dovoljno za gradsku blagajnu pa se odsad plaća i boravak. Problem je, objašnjava, to što dnevni boravak nije čuvalište djece, niti je riječ o dadiljama, nego o učiteljicama. 'One ne 'bedinaju' djecu, one ih obrazuju, i to nas vodi tome da osnovno školstvo više nije besplatno. Pitam se hoćemo li uskoro plaćati školama komunalije i korištenje sportske dvorane? Pritom u te iste škole i dalje donosimo papirnate ubruse, sapun, čaše i ostale potrepštine koje nedostaju', kaže Blaženović.

U tri godine na taj smo način od besplatnih udžbenika došli do toga da uz udžbenike plaćamo i boravak djeteta u osnovnoj školi. Posljedica je to da sve više roditelja odijeva djecu na Rodinim rasprodajama rabljene odjeće, zaključuju u toj udruzi.