FILOZOFSKI FAKULTET

Boras zatražio očitovanje Ministarstva o Ugovoru o radu dekana Previšića

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.09.2016 18:03
  • Objavljeno 27.09.2016 u 18:03
Damir Boras Vlatko Previšić spojka

Damir Boras Vlatko Previšić spojka

Izvor: Pixsell / Autor: Ilustracija Krešimir Grgin/tportal.hr

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras proslijedio je mjerodavnome Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Ugovor o radu dekana Filozofskoga fakulteta (FF) Vlatka Previšića i zatražio da se MZOS hitno očituje o valjanosti tog ugovora jer je to, istaknuo je rektor, u izravnoj nadležnosti toga ministarstva

U priopćenju koje je uputio u utorak poslijepodne, rektor Boras pozvao je dekana Vlatka Previšića i i članove Fakultetskoga vijeća da osiguraju nesmetan rad Filozofskoga fakulteta.

Vezano uz aktualna događanja na zagrebačkome FF-u, rektor Damir Boras ponovno je istaknuo kako "ni rektor niti Senat u ovome trenutku nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića". Dodao je kako je mogućnost utjecaja rektora i Senata Sveučilišta na rad sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a time i FF-a, propisana Statutom, a ključnu odgovornost za nesmetano funkcioniranje toga fakulteta moraju preuzeti dekan i članovi Fakultetskoga vijeća.

Rektor Boras zbog toga je apelirao na dekana i Vijeće FF-a da izvršavaju svoje obveze i unutar fakulteta nađu rješenje za trenutačni spor.

U priopćenju je navedeno da je rektor Boras "proslijedio mjerodavnome Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Ugovor o radu dekana Filozofskoga fakulteta gospodina Vlatka Previšića i zatražio da se ministarstvo hitno očituje o valjanosti tog ugovora, budući da je to u izravnoj nadležnosti toga ministarstva".

Rektor je pozvao studente da se pripreme i odazovu na izbore za Studentski zbor FF-a a te da se, kao predstavničko tijelo studenata, uključe u rad Fakultetskoga vijeća. Podsjetio je kako su izvanredni izbori za Studentski zbor FF-a raspisani jer je sveučilišna revizija utvrdila da izbor i funkcioniranje Studentskoga zbora nije bilo u skladu s propisima.

Također, rektor Boras apelirao je na sve "da se suzdrže od bilo kakvoga govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti , te podsjetio kako "Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena".

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta još je jedanput oštro osudio svako vrijeđanje studenata i profesora. Na kraju priopćenja uputio je apel profesorima i studentima FF-a da uredno obavljaju svoje zadaće, te istaknuo kako će "oko svih pitanja vezanih uz događanja na FF-u nastaviti djelovati u okviru svojih statutarnih i zakonskih ovlasti te poštovati mišljenja i odluke nadležnih tijela".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!