hvale vrijedno

Boranka: Volonteri tijekom vikenda posadili oko 4000 novih stabala

25.10.2020 u 18:55

Bionic
Reading

Najveća volonterska kampanja pošumljavanja požarišta Dalmacije - Boranka, koju organizira Savez izviđača Hrvatske, nastavila se ove godine u Žrnovnici, a tijekom subote i nedjelje 200-tinjak volontera posadilo je oko 4000 novih stabala, izvijestili su organizatori. Posadili su stabla hrasta crnike, čempresa, pinije i primorskog bora u sadnicama i sjemenu, dok su crni bor sadili u sjemenu.

"U akciji su sudjelovali izviđači iz Splita i Trogira, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, planinari iz HPD Mosor i Planinarskog kluba Split, članovi Udruge veterana domovinskog rata Brodosplit, volonteri HGSS-a i drugi volonteri iz Splita i okolice među kojima i grupa stranaca iz Australije, Novog Zelanda, SAD-a i Kanade, a akciji se pridružio i Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Alan Bowman", navodi se u priopćenju.

"Snažno podržavamo Boranku od početka. COVID nije zaustavio klimatske promjene. Trebamo saditi šume i u Hrvatskoj i u Kanadi. Ponosan sam što su kanadski avioni tipa Canadair gasili požare u Hrvatskoj", izjavio je veleposlanik Bowman.

U priopćenju se navodi i kako je ovo već treća godina u kojoj se provodi kampanja Boranka koju organizira Saveza izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Splitskim skautskim zborom te uz podršku Ravnateljstva civilne zaštite, splitskog Gradskog društva Crvenog križa, kanadskog Veleposlanstva i Grada Splita.

Do sada je u akcijama pošumljavanja u protekle dvije godine sudjelovalo više od 6300 volontera iz cijele Hrvatske koji su posadili oko 65 tisuća stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka već sada postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u Europi.

Sljedeće akcije pošumljavanja bit će organizirane za vikende 7. i 8. te 14. i 15. studenog kada će se pošumljavati požarište na području splitskog naselja Sitno Donje.