PROMJENA TRENDA

Bolnice ne prijavljuju sve slučajeve pobačaja, odgovor na pitanje zašto mogao bi vas iznenaditi

16.07.2019 u 20:09

Bionic
Reading

Porast broja pobačaja, evidentiran u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2018. godinu, označava drastičnu promjenu dugogodišnjeg trenda smanjivanja broja pobačaja u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. U prošloj godini registrirana su, naime, ukupno 7064 pobačaja, što je gotovo tisuću više nego 2017. godine, a takav porast zabilježen je unatoč propustu bolničkih uprava da prijave sve pobačaje izvršene u njihovim ustanovama

U Bazu pobačaja tijekom 2018. prijavljen je 6251 pobačaj, što je minimalni porast u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom na to da je u 2017. prijavljeno 6145 pobačaja. Ove godine, međutim, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prošlogodišnjim prijavama pribrojeno je još 813 pobačaja koji nisu prijavljeni, unatoč zakonskoj obavezi, ali su evidentirani u Bazi hospitalizacija, objasnili su iz HZJZ-a u svježe objavljenom izvješću o pobačajima za prošlu godinu.

U dodatnom pojašnjenju za tportal, HZJZ navodi da bi svaki pobačaj trebao biti registriran i u Bazi hospitalizacija i u Bazi pobačaja.

Za početak, sve stacionarne zdravstvene ustanove, bez obzira na vrstu vlasništva i ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, dužne su dostavljati Zavodu individualne podatke o osobama koje su hospitalizirane, odnosno zaprimljene u dnevnu bolnicu, prema vrsti prijave (redovita prijava, dnevna bolnica). Navedene prijave generiraju se iz bolničkih informacijskih sustava i sadrže samo osnovne podatke o pacijentu, među kojima su dob, dijagnoza otpusta i ishod liječenja.

  • +31
Prosvjed članova udruge Crveni otpor za pravo na pobačaj Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Osim toga, sve stacionarne zdravstvene ustanove moraju dostavljati HZJZ-u i podatke o pobačajima, neovisno o vrsti pobačaja, te o eventualnim hospitalizacijama nakon pobačaja s komplikacijama. Ta prijava sadržava širi set podataka o pacijentici, trudnoći i pobačaju, preciziraju u HZJZ-u, dodajući da bi se prijava pobačaja - i u Bazi hospitalizacija i u Bazi pobačaja - trebala provoditi neovisno o tome je li pobačaj dovršen u ambulanti, dnevnoj bolnici ili bolničkom odjelu, bez obzira na noćenje i trajanje hospitalizacije.

Bolnice su obvezne prijavljivati pobačaje u Bazu pobačaja prema Godišnjem provedbenom planu statističkih aktivnosti RH koji se objavljuje svake godine - trenutno važeći donesen je u ožujku 2018. godine - i Pravilniku o provedbi Zakona o evidencijama za područje stacionarne zdravstvene zaštite i praćenja bolesti ovisnosti.

Na upit u kojim su bolnicama evidentirani pobačaji koji nisu prijavljeni u Bazu pobačaja, iz HZJZ-a odgovaraju da su hospitalizacije s pobačajima koji nisu prijavljeni u navedenu bazu evidentirane 'u gotovo svim bolnicama'.

  • +3
Hod za život Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

HZJZ redovito obavještava zdravstvene ustanove i Ministarstvo zdravstva o propustima u prijavljivanju pobačaja svih vrsta (spontanih i prekida trudnoća) te traži od bolnica provjeru broja poslanih zapisa u odnosu na povijesti bolesti koje se nalaze u bolničkoj medicinskoj dokumentaciji.

>>> Nakon dugo vremena u Hrvatskoj porastao broj pobačaja: Evo koliko su ih obavile pojedine bolnice

Pretpostavljaju da je jedan od glavnih razloga za nedovoljno prijavljivanje pobačaja nedovoljno poznavanje ili potpuno nepoznavanje propisa zdravstvenih radnika koji bi trebali ispunjavati određenu medicinsku dokumentaciju za javnozdravstvene potrebe izvještavanja.

'Izgradnja bolničkih informacijskih sustava (BIS) ne provodi se na standardan način i svaka ustanova samostalno određuje koja vrsta medicinske dokumentacije će biti dio BIS-a, a koja će se voditi ručno. Budući da zapis o pobačaju u BIS-u nije povezan s drugim zapisom - prijavom pobačaja - i ne dolazi do automatskog 'generiranja', tj. 'otvaranja' prijave pobačaja za ispunjavanje proširenog skupa obilježja koji se prikupljaju ovim prijavama, ovi zapisi nisu kvalitetno ili nisu uopće ispunjavani od strane nekih zdravstvenih radnika', konstatiraju u HZJZ-u, dodajući da je prema navedenom pravilniku propisan sadržaj zapisa - prijave pobačaja - ali ne i sankcije za neprijavljivanje koje nisu u nadležnosti Zavoda.