susret na zrinjevcu

Blok: Hrvatska će se znati nositi s predsjedanjem EU-om

04.09.2019 u 13:24

Bionic
Reading

Nizozemski šef diplomacije Stef Blok u srijedu je u Zagrebu kazao da je predsjedanje Europskom unijom zahtjevna i odgovorna zadaća s kojom će se RH znati nositi

Hrvatska 1. siječnja preuzima polugodišnje predsjedanje EU-om.

"Drago mi je da sam ovdje u vrlo važnom trenutku, prije prvog hrvatskog predsjedanja EU-om", kazao je ministar čija je zemlja predsjedala Unijom u prvom dijelu 2016. godine.

Zato znamo koliko je to zahtjevno i odgovorno i "stoga želimo našim hrvatskim kolegama produktivno predsjedanje i veselimo se suradnji", rekao je Blok nakon sastanka sa svojim hrvatskim domaćinom Gordanom Grlićem Radmanom na Zrinjevcu.

"Mi vjerujemo u hrvatsko predsjedanje", naglasio je Blok.

Nizozemsku su zanimali naglasci hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, rekao je Grlić Radman i dodao da je Blok posebno pozdravio to što Hrvatska kani raditi na jačanju gospodarske i infrastrukturne povezanosti između država članica te zauzeti se za jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a.

Poziv nizozemskim investitorima

Ministri su suglasni da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i prijateljski, u znaku kontinuiranog dijaloga.

"Nizozemska je značajni trgovinski, gospodarski partner, drugi strani investitor u Hrvatskoj. Mogućnosti uvijek postoje kako bismo dodatno ojačali gospodarsku suradnju, investicije, osobito u području pomorstva, kreativnih industrija, urbanizma i održivog razvoja te također inovacija i prijevoza", rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako hrvatska vlada sustavno poboljšava poslovnu investicijsku klimu u zemlji te da su preko ministra Bloka nizozemski investitori pozvani na daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Blok smatra da su odnosi dviju zemalja izvrsni i na kulturnom i gospodarskom planu.

Pola milijuna nizozemskih turista posjećuje Hrvatsku svake godine.

Grlić Radman zamolio je Bloka za podršku za ulazak RH u šengenski prostor, eurozonu i pristupanje OECD-u.

Blok misli da je Hrvatska ispunila svoje zadaće za šengensku zonu. "Ali usred smo procesa u kojem Europska komisija treba objaviti procjenu pa ćemo je pričekati", kazao je.

Nizozemskog ministra primit će poslijepodne premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima.