NAKON IZBORA u njemačkoj

Bliski suradnik Angele Merkel praktički priznao poraz: Čestitamo pobjednicima, nemamo mandat za nastavak pregovora

28.09.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier, bliski suradnik kancelarke na odlasku Angele Merkel, čestitao je socijaldemokratima, Zelenima i liberalima na rezultatima postignutim na nedjeljnim parlamentarnim izborima, na kojima su njegovi kršćanski demokrati zabilježili znatan pad potpore.

Konzervativci nemaju mandat za nastavak koalicijskih pregovora, kazao je Altmeier za tv kanal RTL/ntv. "Čestitamo onima koji su osvojili glasove na ovim izborima", dodao je.

Altmeier je kazao da pravo na formiranje vlade nije "Bogom dano", no da njegovi kršćanski demokrati neće izbjegavati svoju političku odgovornost.

Kancelarka Merkel nije do sada komentirala izborne rezultate.

Konzervativni blok CDU/CSU, na čelu s Arminom Laschetom, osvojio je rekordno niskih 24,1 posto na izborima za Bundestag, dok su njihovi glavni rivali socijaldemokrati (SPD), na čelu s Olafom Scholzom, dobili veću potporu nego na prošlim izborima i osvojili 25,7 posto glasova.

Tijesna pobjeda dovela je do situacije da su i čelnik SPD-a Scholz i CDU-a Laschet rekli da će pokušati sastaviti koalicijsku vladu, vjerojatno sastavljenu od triju stranaka.

SPD je već pozvao Zelene i liberale na razgovore ovog tjedna, objavio je u utorak zastupnik SPD-a Rolf Muetzenich.

  • +13
Izbori u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: MAJA HITIJ/ POOL