LABUĐI PJEV PREDSJEDNIKA

Bizaran potez: Trideset godina nakon što su doajeni slovenske samostalnosti vratili odlikovanja Kučanu u vrećici za cipele, Pahor ih otkupio i ponovo uručio

13.12.2022 u 17:52

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik na odlasku Borut Pahor još je jednom zbunio javnost jednim od svojih zadnjih poteza na kormilu države koje će uskoro prepustiti Nataši Pirc Musar, prvoj izabranoj predsjednici u povijesti susjedne države. Naime na posebnoj svečanosti u predsjedničkim dvorima Pahor je šestorici istaknutih predstavnika pokreta za osamostaljenje Slovenije vratio najviše državno odlikovanje Zlatni orden slobode, a koje su iz protesta odbili 1993. godine

Kako podsjeća portal državne televizije RTVSlo, u lipnju 1993. istaknuti pobornici osamostaljenja pretežno desne orijentacije i članovi tadašnje vlade koalicije Demos - Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle i Dimitrij Rupel, dobro znani poznavateljima raspada bivše Jugoslavije - u pismu su tadašnjem predsjedniku Slovenije Milanu Kučanu objavili da vraćaju najviše državno odlikovanje. Na to su se odlučili u znak prosvjeda protiv, kako su tada napisali, pokušaja obezvrjeđivanja slovenske neovisnosti i sve glasnijih inicijativa o oživljavanju nekakve nove Jugoslavije.

U pismu je tadašnji predsjednik optužen da se 'više puta zauzimao i zanimao za vojne mirovine časnika bivše JNA, otkup vojnih stanova i druge povezane probleme, a puno manje pažnje posvećivao djeci i rodbini poginulih teritorijalaca i policajaca u ratu za Sloveniju'. Prigovorili su mu i to što je istim odlikovanjem odlikovao Ljubu Bavcona i Janka Pleterskog, 'drugove iz komunističkih vremena'. Posebno bizaran bio je način na koji su vratili odlikovanja - u običnoj najlonskoj vrećici za cipele.

Odlikovanja su pohranjena u Muzeju novije slovenske povijesti, no Pahor ih je potiho otkupio te nakon dijaloga sa starim političarima odlučio vratiti, u nakani ostvarenja svojevrsne 'sveslovenske pomirbe', i to svega nekoliko dana prije napuštanja funkcije. Kako su izvijestili iz Pahorova ureda, ova odluka donesena je 'u duhu poštovanja prema domovini i njezinom dostojanstvu'. 'Odlikovani su danas došli u predsjedničke dvore kako bi ono što su vratili 1993. sada mogli dobiti natrag. Prihvatio sam prijedlog da se odlikovanja vrate jer smatram da je ispravno da stvari stoje na svome mjestu', dodao je Pahor u izjavi nakon svečanosti.

Tadašnji premijer Lojze Peterle zahvalio je predsjedniku Pahoru u ime svih nagrađenih. 'Zahvaljujem mu za sve počasti slovenskoj neovisnosti, za svečarski duh na 30. obljetnici koju završavamo ove godine. Zahvaljujem mu i na tome što je predsjednik svih Slovenaca', istaknuo je.

Tadašnji pak predsjednik Milan Kučan nemalo je zbunjen tom odlukom jer je, kako tvrdi, Pahor nedvojbeno upoznat s okolnostima tog vremena. Kučan tvrdi da je čin vraćanja odlikovanja prije tri desetljeća poduzet s ciljem destabilizacije zemlje i osporavanja legitimiteta izbora prvog predsjednika države na temelju tada aktualnog Ustava te prikrivanja tada aktualne afere s trgovinom oružjem. 'Mogao im je dati i jabuku nadahnuća', prokomentirao je Kučan cinično za N1.

  • +5
Nataša Pirc Musar Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

S vraćanjem odlikovanja ne slaže se ni izabrana predsjednica Nataša Pirc Musar. Na Twitteru je napisala: 'Odlikovanja dodjeljuje predsjednik. Vraćanjem odlikovanja pokazali su odnos prema zemlji, a ne prema onome tko ih izručuje. Mislim da povratak nije primjeren čin, već se njime samo pokazuje neslaganje s trenutnom političkom situacijom... Naša će zemlja pod mojim vodstvom biti okrenuta budućnosti', zaključila je Pirc Musar.

Vraćanje odlikovanja događa se u politički nesvakidašnjem trenutku, u kojem su sve poluge vlasti preuzele političke figure koje predstavljaju lijevi centar, s kojima neki od odlikovanih, prije svega Janez Janša, i dalje vode intenzivan ideološki rat u javnosti. Stoga ovaj Pahorov labuđi pjev, kao uostalom niti velik broj ostalih njegovih poteza, nije sjeo dijelu javnosti koji podržava aktualnu vlast.