GOSPOĐA TRANSPARENTNOST

Vodila je TV dnevnik, lupala kazne političkoj eliti, zastupala Melaniju Trump, a sad želi biti predsjednica: Upoznajte Natašu Pirc Musar, slovensku 'čeličnu lady'

27.06.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Za sebe kaže da je pravnica koja je specijalizirana za područje zaštite osobnih podataka i pristupa informacijama od javnog značaja. Tvrdi kako voli zakon i da kao bivša novinarka pomno prati razvoj medija. Njezin moto glasi; nekada sam bila pametna i željela sam promijeniti svijet, a danas sam mudra i mijenjam sebe. Riječ je o Nataši Pirc Musar, slovenskoj neovisnoj predsjedničkoj kandidatkinji koju na izborima u listopadu 2022. podržavaju bivši predsjednici Milan Kučan i Danilo Türk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca a koji, prema navodima tamošnjih medija, posluje preko tvrtki sa sjedištima u poreznim oazama. Pirc Musar najavljuje da će se boriti za ljudska prava i vladavinu prava, a tportal donosi portret svestrane Ljubljančanke koja je uvjerena da će Slovenija uskoro dobiti prva ženu na čelu države

Objavivši prošli tjedan svoju kandidaturu za predsjednicu Slovenije, Nataša Pirc Musar je otkrila da su je mnogi višekratno nagovarali da uđe u politiku. Sada je, kaže, procijenila da je došao pravi trenutak kako bi iskoristila iskustvo koje je stekla vodeći središnji Dnevnik na slovenskoj nacionalnoj televiziji, korporativne komunikacije u najvećoj privatnoj financijskoj tvrtki u Sloveniji, ravnajući odjelom slovenskog Vrhovnog suda, štiteći pravne interese nekadašnje prva dame Amerike Melanije Trump i predsjedajući nadzornim tijelom Europola.

''Već nekoliko godina imam želju promijeniti slovenski društveni i politički prostor, a uloga predsjednice je takva da mi je ispisana na koži. S velikim iskustvom i 54 godine života na vrhuncu sam svoje životne snage i mogu učiniti nešto za Sloveniju'', rekla je Pirc Musar predstavivši svojih 14 pristaša iz javnog života Slovenije, među kojima su nama u Hrvatskoj najpoznatiji dvojica bivših slovenskih predsjednika te glumica Milena Zupančič i nekadašnji košarkaš s iskustvom iz NBA Boštjan Nachbar.

Nataša Pirc Musar rođena je 1968. u Ljubljani gdje je diplomirala pravo. U jednom intervjuu je otkrila da je dvojila između medicine i prava te da je pobijedilo potonje jer ne može podnijeti krv. Po završetku studija početkom 90-ih zapošljava se na Radioteleviziji Slovenije gdje je vodila središnji TV Dnevnik, a potom prelazi na najveću slovensku komercijalnu televiziju POP TV, gdje pet godina uređuje i vodi glavnu informativnu emisiju 24ur. Uz ranije položeni pravosudni ispit, Pirc Musar dodatno usavršava vlastite novinarske vještine pa se školuje na CNN-u, BBC-u, Granada TV, Sky Newsu i Reuters TV, a usporedo piše novinarske članke i javlja se za brojne radijske postaje.

Nataša Pirc Musar Izvor: Cropix / Autor: Igor Zaplatil/Delo

Iz novinarstva u privatizaciju

Nakon što je apsolvirala sve novinarske forme, Pirc Musar odlazi 2001. u gospodarstvo i vodi odjel korporativnih komunikacija u Aktiva Group, najvećoj slovenskoj financijskoj tvrtki koja je bila poprilično aktivna u tamošnjim privatizacijama. U biznis je, kako je otkrila jednom zgodom, prešla jer se nije više mogla boriti s pojavom mladih lica koja bi je prije ili kasnije izgurala s ekrana. No, ni tu se nije dugo zadržala. ''Nije to bio svijet za mene'', priznala je napustivši nakon dvije godine ekipu koju su u Sloveniji nazivali privatizacijskim tajkunima.

Pirc Musar se potom pridružuje slovenskom Vrhovnom sudu kao ravnateljica Centra za obrazovanje i informiranje u vrijeme kada je nama susjedna država usvajala zakon o pravu na dostupnost javnim informacijama. Njezin posao je bio učiniti sve transparentnim, a naglašavala je važnost da se pravo na informiranje ostvaruje prema zapadnim normama. Slovenski parlament je potom 2004., na prijedlog tadašnjeg slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, imenuje povjerenicom za pristup informacijama od javnog značaja, a što je nastavila raditi i tijekom predsjedničkog mandata Danila Türka. Pritom je nadzirala rad vlade, parlamenta, sudova i svih drugih tijela javne vlasti u Sloveniji.

Za vrijeme obnašanje te dužnosti, predsjednička kandidatkinja je uživala ogromno povjerenje slovenskih građana koji su smatrali da je to povjerenstvo jedno od rijetkih koje kažnjava političare. Pirc Musar je tako sa 4170 eura kaznila stranku Pozitivna Slovenija čiji se predsjednik i aktualni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković fotografirao u političke svrhe sa školskom djecom bez dopuštenja roditelja. Janezu Janši 'odrapila' je 5000 eura kazne jer je objavio sudske dokumente iz postupka u kojem je on optužen i podatke svojih suoptuženika, a Dimitrija Rupela kao ministra vanjskih poslova s 1660 eura jer je izlistavanjem telefonskih poziva povrijedio privatnost službenika ministarstva, pokušavajući otkriti komunikaciju s Amerikancima o priznavanju Kosova. Uz to, kaznila je 150 znatiželjnih poreznih službenika s po 50 eura jer su neovlašteno gledali porezne dosjee.

Zaprijetila i zagrebačkoj školi stranih jezika

U listopadu 2009. Nataša Pirc Musar je postala potpredsjednicom Zajedničkog nadzornog tijela za Europol, a u ožujku 2013. izabrana je za predsjednicu tog tijela agencije Europske unije za suradnju u provođenju zakona. Dužnost predsjednice nadzornog tijela koje provodi reviziju Europolovih aktivnosti obnašala je do srpnja 2104, a u listopadu iste godine osniva odvjetnički ured. Već godinu dana kasnije Pirc Musar doktorira na bečkom Pravnom fakultetu s tezom ''Kako pronaći balans između zaštite osobnih podataka i pristupa informacijama od javnog značaja testiranjem javnog interesa''.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Seniorske Novice

Vrlo brzo se prometnula među najskuplje odvjetnike u Sloveniji, iako se Pirc Musar brani tezom da je njezin ured tek 30. po prihodima u 'deželi'. Pritom ukazuje na vlastitu transparentnost i poziva na provjeru istinitosti tih podataka koji su dostupni na internetu.

Među prvim klijentima odvjetnice Pirc Musar bila je Melania Trump, supruga donedavnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, za koju je slovenski tabloid Suzy, prije nego što je ta Slovenka iz Sevnice kod Krškog postala prva dama, ustvrdio da je bila eskort dama. Pirc Musar poslala je i prijeteću poruku Američkom institutu iz Zagreba koji je sezonu učenja engleskog jezika reklamirao plakatom na kojem je fotografija Melanije Trump s porukom ''Zamislite koliko daleko možete dospjeti uz malo engleskog''.

Pirc Musar je zastupala Trumpovu suprugu i u sporu protiv Bojana Požara, autora biografije ''Melania Trump – Povjerljiva priča'' u kojoj je objavljeno da je Melanijin otac Viktor Knavs bio pod istragom zbog šverca i neplaćanja poreza, ali i da Melania nije završila studij arhitekture, iako je u nekoliko navrata tvrdila suprotno. Požar je dobio taj spor, kao i iduću pravnu bitku u kojem je Pirc Musar zastupala general-bojnicu Alemku Ermenc koja je tužila novinara jer je objavio da se načelnica Glavnog stožera Vojske Slovenije jedno vrijeme liječila u psihijatrijskoj bolnici. Iako je Pirc Musar specijalizirana za zaštitu osobnih podataka, slovenski sud je zaključio da je Požar imao pravo kada je objavio vijest za koju je smatrao da je od javnog značaja.

Iako predana odvjetništvu i parnicama protiv pojedinih istraživačkih novinara, predsjednička kandidatkinja je ostala u vezi s novinarstvom pa je od 2015. do 2019. bila članica žirija za raspodjelu sredstava za novinarske istraživačke priče pri Journalismfundu u Bruxellesu. Valja napomenuti kako je jedno vrijeme kotirala kao moguća ravnateljica slovenske nacionalne radiotelevizije, ali je, prema vlastitom priznanju, odustala kada su počeli pritisci za postavljanjem urednika. Namjeravala je i osnovati centar za istraživačko novinarstvo i počistiti državnu televiziju od neradnika. Nakon što je odustala od mjesta ravnateljice, mnogi su, tvrdi predsjednička kandidatkinja, odahnuli.

Tematske večere u Ruskoj dači

No, od nje nisu odahnuli slovenski novinari koji tvrde da su se Nataša Pirc Musar i njezin suprug Aleš Musar domogli u privatizaciji milijuna eura. Pitaju se i odakle Musarima novac za kupnju i obnovu Ruske dače, vile pod kulturnom zaštitom države u blizini Ljubljane, čije sobe iznajmljuju turistima kojima je na usluzi i Rolls Royce s vozačem. U njoj je Pirc Musar i najavila predsjedničku kandidaturu za koju ističe da će biti transparentna, što tvrdi i za kupnju i obnovu dače u kojoj se gostima nudi mogućnost tematskih večera.

Privatni život Pirc Musarove, očekivano, nije toliko transparentan. U braku s Alešom ima sina Maksa, a u slobodno vrijeme se bavi slastičarstvom, dok se ponekad zna enduro motociklom odvesti do Bleda. Za duže relacije na motociklu, tvrdi, nema kondicije.