BIVŠI RUSKI VELEPOSLANIK

'Nama je svejedno tko je predsjednik Hrvatske. I Kolinda i Milanović su naši prijatelji'

12.09.2023 u 20:56

Bionic
Reading

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošlog tjedana je kao gošća u Podcastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Richard Dearlovea rekla kako se Rusija umiješala u izbore na kojima je ona izgubila od Zorana Milanovića, te da su izveli hibridnu akciju.

Za RTL Danas njezine riječi je prokomentirao bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Na pitanje je li Rusija utjecala na zadnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj, Azimov je kazao da je bio svjedok predsjedničkih izbora 2016. godine.

'Bila su dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Oboje su bili prijatelji Ruske Federacije. Nikada se ne miješamo u unutarnje poslove. Za nas je svejedno tko će pobijediti, Josipović ili Grabar-Kitarović. Moramo poštovati izbor naroda. Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, financijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije. To nije naša politika, kazao je bivši ruski veleposlanik.

Azimov je odgovorio i je li Kolinda Grabar-Kitarović bila neka vrsta optičke smetnje Rusiji.

'Ne, od samog početka kada sam došao u Hrvatsku uspostavio sam izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njezinim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom. Ona je 2017. otišla u Moskvu. O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske riječi. Divim joj se. Bio sam s njom u dobrim odnosima i nakon što je već izašla iz politike, ali mislim da će Grabar-Kitarović prije ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentirana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim vještinama', smatra ruski diplomat.

Kazao je i da za Rusiju ne čini nikakvu razliku tko će biti predsjednik države jer i Milanović ima prijateljske osjećaje prema Ruskoj Federaciji. Smatraju da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske. Objasnio je i da za Rusiju LNG projekt ne čini nikakvu razliku jer su tada imali dugogodišnji sporazum s tvrtkom PPD. 'Prema ugovoru isporučujemo svake godine dvije milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske. Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze s opskrbom Hrvatske ruskim plinom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt', istaknuo je Azimov.

Nisam siguran je li predsjednik Rusije Vladimir Putin zvao Kolindu nakon što je izgubila izbore, ali siguran je bio impresioniran Kolindom tijekom razgovora u Sočiju 2017. godine. 'Kolinda je predstavljala Hrvatsku, interes Hrvatske i interes Europske unije', zaključio je.