dobio pet godina zatvora

Bivši norveški ministar seksualno zlostavljao trojicu migranata, tjerao ih na seks u zamjenu za smještaj i posao

05.07.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Bivši norveški ministar osuđen je na pet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja tri tražitelja azila, potvrdilo je norveško tužiteljstvo, prenose u petak lokalni mediji

Svein Ludvigsen (72), bivši ministar ribarstva osuđen je zbog zloporabe položaja pokrajinskog guvernera te iskorištavanja nepovoljnog položaja tri mlađa muškarca od kojih je jedan lakše mentalno zaostao.

Kazna je izrečena u srijedu dok je u javnost izašla dan poslije.

Zlostavljanja muškaraca, koji su sada u dobi od 25 do 34 godine, zbila su se između 2011. i 2017., stoji u sudskim izvještajima, a prenosi AFP. Žrtve su rekle sudu da im je Ludvigsen, koji je sada umirovljen, nudio smještaj i poslove u zamjenu za seksualne usluge.

Dvojica od njih su bila zabrinuta da bi njihove boravišne dozvole mogle biti ukinute ako bi se usprotivili. Ludvigsen je poricao da je učinio bilo što ilegalno.

Za vrijeme suđenja je priznao da je imao dobrovoljan seks s jednom od žrtava u tri navrata u Oslu.

Prije nego što je postao pokrajinski guverner, bivši konzervativni političar je više puta bio na visokim državnim pozicijama. Ludvigsenov odvjetnik, Kai Vaag je rekao u četvrtak da se njegov klijent planira žaliti na odluku suda. Služenje zatvorske kazne neće početi prije nego što se završi žalbeni postupak što se ne očekuje do prije kraja ove godine.

Sud je također odredio Ludvigsenu da plati odštetu žrtvama, koje dolaze iz Azije i Afrike, od ukupno 743 tisuća norveških kruna što je otprilike 570 tisuća kuna.

Grupe za ljudska prava su izjavile da ovaj slučaj predstavlja ekstreman primjer šireg problema tretiranja pridošlica u Norveškoj, zemlji koja se izjašnjava kao svjetski predvodnik po pitanju ljudskih prava.

'Ova presuda je vrlo važna i ukazuje na ranjivost maloljetnika koji traže azil te izbjeglica', rekla je Ann-Margit Austena, glavna tajnica norveške organizacije za tražitelje azila.