najveći pritisak prema italiji

Slovenska policija u 24 sata privela 69 migranata

05.07.2019 u 13:18

Bionic
Reading

Slovenska policija u zadnja je 24 sata privela 69 stranaca, odnosno ilegalnih migranata, nakon što su nezakonito prešli granicu s Hrvatskom, objavili su petak slovenski mediji, pozivajući se na izvore u policiji

Najviše ilegalnih migranata, njih 48, zatečeno je na području Kopra, Ilirske Bistrice i Pirana, a među njima su oni iz Pakistana, Bangladeša, Indije i Afganistana, te po jedan iz Kosova i Turske. Sedam ih je izrazilo namjeru da traže azil u Sloveniji, dok su ostali vraćeni hrvatskoj policiji ili je postupak za vraćanje u tijeku, javljaju slovenski mediji.

Ilegalni migranti nađeni su i na području policijskih uprava Celje i Ljubljana. Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA, zadnjih je dana slovenska policija privodila i do sto ilegalnih migranata dnevno, a jača i njihov smjer kretanja prema Italiji, na granici na kojoj od nedavno povremeno patroliraju slovensko-talijanske policijske ophodnje za zaustavljanje migranata.

Kako prenose slovenski mediji, danas će u Trstu s regionalnim vlastima o problemu ilegalnih migracija razgovarati i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

On je do sada više puta izjavio da bi zajedničke patrole sa Slovenijom trebale dati konkretne rezultate u iduća tri mjeseca, a u suprotnom najavljuje jačanje kontrola s talijanske strane, pa i postavljanje 'fizičkih barijera', kako bi se priljev migranata u Italiju tzv. balkanskom rutom zaustavio.

Migranti u Velikoj Kladuši Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Na više slovensko-talijanskih graničnih prijelaza tim će se povodom popodne održati mirni prosvjedi pojedinaca i organizacija koji se zauzimaju za uređenje migracijske problematike bez 'zidova i ograda' te za načelo otvorene granice i protiv su rigoroznijih kontrola na unutarnjim granicama Schengena, javljaju slovenski mediji.

Prema službenim podacima slovenskog MUP-a, policija je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila ukupno 5345 nezakonitih prijelaza granice, najviše granice s Hrvatskom, dok je lani takvih nezakonitih ulazaka u Sloveniju bilo znatno manje - 3633.