UOČI LOKALNIH IZBORA

Bivši gruzijski predsjednik Saakašvili uhićen po povratku u zemlju

01.10.2021 u 20:58

Bionic
Reading

Gruzijska policija uhitila je uoči lokalnih izbora bivšeg predsjednika i oporbenog političara Mihaila Saakašvilija, objavila je u petak ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na izjavu premijera Iraklija Gabašvilija

Saakašvili, koji je posljednjih godina živio u Ukrajini, obznanio je ovoga tjedna svoj plan povratka u Gruziju uoči izbora koji se održavaju u subotu, iako je u odsustvu osuđen na zatvorsku kaznu.

Poručio je da se vraća kako bi "spasio zemlju" te je pozvao na postizborne prosvjede.

Garibašvili je najavio da će Saakašvili biti uhićen ako se vrati u zemlju.

Saakašvili je u petak svojim pristašama poručio putem društvenih mreža da se vratio u Gruziju. Pozvao ih je da glasaju za oporbu i da izađu na ulice Tbilisija nakon glasanja u nedjelju.

Potom je objavio video snimljen po noći u gradu Batumiju, u kojem poziva pristaše da glasaju za Ujedinjeni nacionalnu pokret, stranku čiji je on osnivač, ili za bilo koju manju stranku koja se suprotstavlja vladajućoj stranci Gruzijski san.

"Svi moraju izaći na izbore i glasovati, a 3. listopada moramo popuniti Trg slobode. Ako bude 100.000 ljudi, nitko nas ne može pobijediti", poručuje u videu.

"Vidite, sve sam riskirao. Svoj život, slobodu, sve, kako bi došao ovdje. Od vas želim samo jednu stvar - da izađete na birališta", dodao je.

Vladajuća stranka je rekla da nije istina da se vratio, ali je premijer kasno u petak rekao da je Saakašvili uhićen i pritvoren.

Saakašvili, vođa Revolucije ruža iz 2003., osuđen je u odsutstvu za zloporabu vlasti i zataškavanja dokaza u sudskim slučajevima 2018. On tvrdi da su presude protiv njega političke motivirane.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili izjavila je da neće pomilovati Saakašvilija.