BURAN ŽIVOT HRVAČA

[VIDEO/FOTO] Nevjerojatna priča Gruzijca: Šef saveza mu šipkom razbio glavu, otjerali ga iz zemlje, a on došao u Srbiju i pobijedio Hrvata u borbi za broncu

04.08.2021 u 15:11

Bionic
Reading

29-godišnji hrvač porijeklom iz Gruzije Zurab Datunašvili pobijedio je hrvatskog hrvača Ivana Hukleka sa 6:1 i Srbiji donio brončanu medalju u hrvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kg. Nakon osvajanja medalje, srpski mediji donijeli su nevjerojatnu priču o tome kako je Datunašvili postao njihov reprezentativac

U reprezentaciju Srbije došao je u veljači 2020., a već 2021. osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu te stekao uvjete za sudjelovanje na Olimpijskim igrama, podsjeća Nova.rs.

Gruziju je napustio nakon nevjerojatnog incidenta u siječnju 2019., kad se u finalu prvenstva Gruzije borio protiv višestrukog europskog i svjetskog prvaka Roberta Koblijašvilija.

U toj borbi suci su presudili u korist Koblijašvilija, što je dovelo do velikih prosvjeda i gužve u dvorani.

Sve je kulminiralo kad je Gega Gegešidze, predsjednik hrvačkog saveza Gruzije, uletio u masu i udario Datunašvilija šipkom u glavu, nakon čega je hrvač krvave glave napustio dvoranu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Qeti bachvelashvili

Predsjednik saveza uhićen je, ali i pušten uz novčanu kaznu, a Datunašvili je odlučio da nakon toga više nikad neće nastupati za Gruziju.

'Nakon incidenta u Gruziji, razgovarao sam sa Mihailom Kadžajom, još jednim gruzijskim hrvačem koji nastupa za Srbiju. Rekao sam mu da želim napustiti Gruziju, a on me je spojio s predsjednikom srpskog hrvačkog saveza Željkom Trajkovićem, i tako sam stigao u Srbiju', priča Datunašvili.

Gruzijac je tako osvojio ne samo olimpijsku medalju, već i izdašnu nagradu od 50 tisuća eura koliko srpska država daje nositeljima brončane medalje. Srebrni dobivaju 60, a zlatni sportaši 70 tisuća eura.

Ivan Huklek i Zurabi Datunašvili Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO