stjepan mesić

'Bivša predsjednica kaže kako je njen otac imao krvavi posao. Pa normalno da je imao krvavi posao kada je bio mesar'

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 20.02.2020 15:02
  • Objavljeno 20.02.2020 u 14:54
Stjepan Mesić na međunarodnoj konferenciji 'Fašizam i antifašizam u Europi danas'

Stjepan Mesić na međunarodnoj konferenciji 'Fašizam i antifašizam u Europi danas'

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Bivši predsjednik Stjepan Mesić pohvalio je novoga predsjednika koji je u svojem govoru naglasio važnost NOB-a za Hrvatsku kao i njegov dolazak na grobove narodnih heroja

Mesić sudjeluje na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji 'Fašisam i antifašizam u Europi danas' koji se u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) održava u Zagrebu. Na njemu uz predstavnike antifašističkih udruga iz Belgije, Italije, Rusije, Slovačke, Austrije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, BiH i Slovenije sudjeluje i Vilmos Hanti, predsjednik Međunarodne federacije antifašista (FIR), te Don Viggo Bergnut, predsjednik Svjetske veteranske federacije (WVF), piše Jutarnji list.

'Imali smo predsjednicu koja je rekla da smo u Jugoslaviji živjeli iza "željezne zavjese" i kako je njen otac imao krvavi posao kako bi se ona mogla školovati u Americi. Pa normalno da je imao krvavi posao kada je bio mesar. Ali teško ćete naći nekoga iz Rumunjske tko se školovao u Americi, a kome je otac bio mesar. Jugoslavija nije bila totalitarna, nego autoritarna država. Kako sam ja 1965. mogao kao običan građanin biti izabran u Sabor? Danas bauk fašizma kruži Europom, bauk ustašizacije kruži Hrvatskom. Moramo to spriječiti', rekao je Mesić.

Predsjednik SAB-a Franjo Habulin rekao je kako je konferencija organizirana radi suprotstavljanja jačanju ekstremne desnice i sve agresivnijem napadu na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe.

  • +11
  • +8

Međunarodna konferencija - Fašizam i antifašizam u Europi danas

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Uzlet fašizma na krilima povijesnog revizionizma rezultirao je zatiranjem antifašizma pod krinkom borbe protiv totalitarizma. U tom falsificiranju povijesti sudjeluje i EU kada izjednačava fašizam i komunizam koji nigdje nije zaživio, rekao je Habulin.

Sudionici će u nastavku konferencije posjetiti i Kumrovec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!