bivši predsjednik

'Grabar Kitarović ušla je u povijest kao najveća navijačica. A HDZ? Izgubite svaku nadu da će Plenković izgubiti'

12.02.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Stjepan Mesić osvrnuo se na protekli mandat predsjednice na odlasku Kolinde Grabar Kitarović rekavši kako je dobro da je na čelo države došla žena, ali da je 'malo pretjerala s navijanjem' te ušla u povijest kao najveća navijačica dok odluku o inauguraciji Zorana Milanovića u Uredu predsjednika smatra dobrim 'načinom pozicioniranja Hrvatske kao zemlje koja normalno obavlja promjenu na čelu države'

'Pozitivno je to što je ipak žena došla na mjesto predsjednika Hrvatske i na početku to je već, da tako kažem, malo gubilo smisao da jedna struktura ljudi, dakle, napada državnu vlast, stavlja šator pred ministarstvo, drugim riječima, želi rušiti tu vlast, dovodi plinske boce na ulicu i sada predsjednica izabrana i dolazi im na noge. To otpočetka nije bilo dobro. Ali dobro, možda je malo pretjerala s onim navijanjem, tako da je ušla u povijest kao najveća navijačica, ali to nije posao predsjednice. Ona je postala popularna kao navijačica, ali nije time Hrvatska nešto dobila zato što navija za Hrvatsku', osvrnuo se bivši predsjednik Stjepan Mesić gostujući na N1 na protekli mandat predsjednice na odlasku Kolinde Grabar Kitarović.

Dotaknuo se i njezinih međunarodnih putovanja i susreta sa svjetskim čelnicima, spomenuo i predsjedničino fotografiranje pred vratima Bijele kuće, a o zahtjevu Grabar Kitarović za osnivanjem ureda bivše predsjednice rekao da predsjednici u svim državama gdje su birani na neposrednim izborima, imaju ured, osim Italije.

'To nije nigdje bilo pitanje oko kojeg bi se država raspravljala. Ona po zakonu ima pravo na dva savjetnika, ima pravo na tajnicu, ima pravo na vozača i vozilo i ima pravo na osiguranje. Mene smeta jedino to što ona javno nije rekla, kad je ukinut ured, da onaj zakon nije u redu, jer nije donesen pro futuro i trebalo ga je vratiti natrag u Sabor i neka Sabor donese takav zakon i neka zakon bude perfektan', rekao je Mesić.

Odluku o inauguraciji Zorana Milanovića u Uredu Predsjednika smatra dobrom jer se na taj 'način pozicionira Hrvatsku kao zemlju koja normalno obavlja promjenu na čelu države i stvari idu dalje'.

'Trebalo je prvi puta, kad sam ja izabran za predsjednika, malo više obavijestiti i zemlje u okruženju i svijet, jer Hrvatska je tada izlazila iz jedne izolacije, pa dovoljno je reći da je predsjedniku Tuđmanu došla samo delegacija Turske na čelu s predsjednikom Turske, nijedan drugi šef države nije došao. Dakle, Hrvatska je bila izolirana zemlja i trebalo je onda pokazati da se mijenja smjer i zbog toga je bio upućen poziv drugim predsjednicima da dođu. To je postala svakako tradicija, ali, da tako kažem, nisam se sjetio da bi se to moglo malo umanjiti, da nije trebalo tako spektakularno vršiti tu inauguraciju', rekao je Mesić, dodavši da Milanović, kao predsjednik, ima pravo odlučiti.

Osvrčući se na unutarstranačke izbore u HDZ-u rekao je kako je 'HDZ takva organizacija gdje predsjednik uvijek prolazi'.

'Izgubite svaku nadu koji misle da se u HDZ-u može nešto promijeniti pa da može biti izabran itko drugi osim aktualnog predsjednika', rekao je Mesić koji je uz Franju Tuđmana jedini hrvatski predsjednik koji je dužnost obanašao u dva mandata.