MLADE STIPENDISTICE

'Biti žena ponekad je teško, a znanstvenica još teže'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.03.2014 17:05
  • Objavljeno 05.03.2014 u 17:05
stipendistice

stipendistice

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZZUZ

Na netom održanoj svečanoj dodjeli stipendija u Muzeju Mimara predstavljene su mlade znanstvenice Anita Horvatić, Dajana Milovac, Ana Šepac i Iva Šrut Rakić kao dobitnice stipendija Za žene u znanosti za 2014. godinu

Osmi po redu natječaj Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti dodijelio je mladim znanstvenicama jednokratnu stipendiju u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, čime je suradnja Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreala ADRIA još jednom iskazala potporu mladim znanstvenicama do 35 godina koje su u završnom stupnju doktorske disertacije iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja. Odabir dobitnica stipendije i ove godine je donijelo Izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom HAZU-a.

Nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti izvodi se u organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreala ADRIA, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske. U proteklih osam godina nagrađeno je čak 30 hrvatskih mladih znanstvenica koje su na ovaj način uspjele javnosti prezentirati svoj rad i izaći pod jače svjetlo reflektora širih akademskih krugova.

Svečanu dodjelu uveličali su svojom prisutnošću potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Sandra Švaljek, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, generalna direktorica L'Oreala ADRIA Brigitte Streller te mnogi drugi akademici, profesori i uvaženi gosti.

Na svečanoj dodjeli stipendija stipendisticama Nacionalnog programa Za žene u znanosti za 2014.  proglašene su Anita Horvatić s Instituta Ruđer Bošković, Dajana Milovac s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Ana Šepac s Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Iva Šrut Rakić s Instituta za fiziku.

'Biti žena ponekad zna biti teško, a biti žena znanstvenica još je teže. Mislim da je lijepo što postoje takve stipendije jer potiču žene da budu ustrajnije u onome što rade. Čini mi se da je ženama možda teže nego muškarcima ostati potpuno usredotočen na jedan cilj, a to je u znanosti iznimno važno jer je potrebno puno vremena i neuspjelih pokusa te pokušaja i pogrešaka da bi se došlo do krajnjeg rezultata. Svakako je važno da postoji osjećaj uspjeha, a ovakve nagrade to omogućavaju', izjavila je Ana Šepac s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Znanost je samo po sebi veoma kompetitivno zanimanje i stipendistice su se složile da svaka motivacija i priznanje uspjeha puno znači. Nacionalna stipendija Za žene u znanosti ima za cilj poticati izvrsnost i promovirati znanstveno-istraživački rad naglašavajući njegovu važnost za razvoj društva i sve uz potporu zajedničkog programa Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreala ADRIA te priznanje hrvatske akademske zajednice i pokazivanje kako znanost nije zanemarena.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!