POVEĆANJE KAPACITETA

BioNTech će ove godine isporučiti dvije milijarde doza cjepiva protiv covida-19

11.01.2021 u 20:36

Bionic
Reading

Pfizerov partner BioNTech očekuje da će ove godine isporučiti dvije milijarde doza cjepiva protiv covida-19, prema 1,3 milijardi koliko je do sada bilo planirano, budući da dodaje nove proizvodne linije i budući da se iz jedne bočice cjepiva može izvući šest umjesto pet doza.

To će omogućiti da milijarda ljudi dobije cjepivo u dvije doze, istaknuo je BioNTech u ponedjeljak u prezentaciji na godišnjoj zdravstvenoj konferenciji JP Morgana održanoj putem interneta zbog pandemije.

„Sada vjerujemo da možda možemo isporučiti otprilike dvije milijarde doza do kraja 2021., što uključuje ažuriranu odredbu o šest doza” po bočici, istaknula je kompanija.

Novi proizvodni pogon u Marburgu u Njemačkoj, kupljen od Novartisa u rujnu, povećat će godišnji kapacitet za do 750 milijuna doza kada postane operativan što se očekuje do kraja veljače.

Dodatni kapacitet partnera koji dobavljaju sastojke za cjepivo i pune ga u bočice također je pridonio podizanju tog cilja.

BioNTech je naglasio da je do sada isporučio 32,9 milijuna doza cjepiva.

Glasnogovornica kompanije kazala je da je do kraja 2020. proizvedeno 50 milijuna doza, kako je bilo planirano, a isporučuje se kada se zaprime narudžbe kako bi se izbjeglo predugo skladištenje.

BioNTech ne očekuje da će mutacije virusa oslabiti učinkovitost cjepiva, naglasio je glavni direktor Ugur Sahin.