STIŽE ZA DVA MJESECA

Palestinci potpisali ugovore za cjepivo, odobrili Sputnjik V

11.01.2021 u 19:46

Bionic
Reading

Palestinske vlasti su u ponedjeljak objavile da su potpisale četiri ugovora za nabavku cjepiva protiv koronavirusa, među kojima i ruski Sputnjik V, koja će im biti dopremljena za dva mjeseca, u količini dostatnoj da se procijepi 70 posto stanovnika.

"Ministarstvo zdravstva potpisalo je ugovore s četirima tvrtkama za nabavku cjepiva koje će stići u iduća dva mjeseca", rekao je u ponedjeljak palestinski premijer Mohammed Shatayyeh na tjednoj sjednici vlade.

Cjepivo će prvo primiti zdravstveni radnici te bolesne i starije osobe, rekao je, dodajući da će se njime procijepiti 70 posto stanovnika Zapadne obale (2,8 milijuna ljudi) i Gaze (2 milijuna).

Četiri ugovora ukupne vrijednosti 17 milijuna eura potpisana su s američko-njemačkim Pfizer-BioNTechom, britanskom AstraZenecom/Sveučilištem Oxford, američkim Johnson and Johnsonom i s ruskim istraživačkim institutom Gamaleja, rekao je za France Presse Yasser Bouzia, čelnik ministarstva zdravstva, ne navodeći koliko je doza kupljeno od pojedinog dobavljača.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pozvala je u ponedjeljak "međunarodnu zajednicu" da zatraži od Izraela kao okupatorske sile da poštuje svoje međunarodne obveze i stavi (Palestincima) cjepivo na raspolaganje".

PLO je usto pozvao židovsku državu da cijepi Palestince u izraelskim zatvorima koji su "iznimno ugroženi" zbog pandemije.

Kako navodi Klub palestinskih zatvorenika, 190 palestinskih zatvorenika je pozitivno na koronavirus od travnja.