ISPOVIJEST HRVATA S HAITIJA

'Bilo je užasno. Sve je sravnjeno sa zemljom'

14.01.2010 u 09:55

Bionic
Reading

'Bilo je užasno. Sve više zgrade su srušene, hoteli su sravnjeni sa zemljom. Mi smo, na sreću, dobro', javila je u srijedu Osječanka Renata Kasač iz glavnog grada Haitija

Obitelj Kasač imala je sreću – od smrti ili ozljeda spasio ih je položaj kuće – no ono što je uslijedilo nakon glavnog udara nije bilo nimalo lijepo. Sve porušeno, naokolo mrtvi, ranjeni... Padala je noć, a nitko nije znao što se događa i kako pozvati pomoć.

'Najgore je što nije bilo telefonskih ni internetskih veza. Naša kuća je u Ulici Rue de Frer. Nismo toliko stradali kao dijelovi grada prema moru i na uzvisini', kazala je Renata Kasač za Večernji list.

Njen suprug Davorin, bivši hrvatski policajac, u Port-au-Princeu radi kao elektroinženjer u mirovnoj misiji UN-a. S njima je i dvoje malodobne djece. Renata se s obitelji sklonila u bazu UN-a. 'Središte s trgovinama i restoranima je blokirano. Svi koji smo mogli skupili smo se u UN-ovoj bazi i čekamo. Ljudi s koferima, uglavnom radnici veleposlanstava, neprestano dolaze. Imamo struju na generatore i vodu, ali hrane baš i ne. Prijatelj iz francuske policije za djecu je donio paket, cjelodnevni suhi obrok, pojeli su jednu konzervu sardina', piše Renata.

Na Haitiju je u trenutku potresa bilo osam hrvatskih državljana s članovima obitelji. Svi su prošli bez ozljeda i javili su se svojim obiteljima.

Na Haitiju su dva hrvatska policajca u mirovnoj misiji UN-a, Igor Kruljac, specijalac ATJ-a Lučko, i Tihomir Svatoš, pomoćnik načelnika I. postaje prometne policije PUZ-a. Oni su dobro i javili su se MUP-u. Nisu ozlijeđeni i pomažu lokalnim vlastima u raščišćivanju posljedica potresa.

Njih su dvojica u misiji od 7. svibnja 2009. godine te bi na Haitiju trebali boraviti godinu dana. Kruljac i Svatoš na Haitiju borave kao instruktori na tamošnjoj policijskoj akademiji. Hrvatska policija sudjeluje u misiji MINUSTAH, pri čemu ima izvršne policijske ovlasti, od prosinca 2007. godine. Ovo im je prvi boravak u misiji, a željeli su se usavršiti u struci, potaknuti iskustvima kolega.

U skupini hrvatskih građana koji su preživjeli razoran potres na Haitiju koji je odnio na tisuće života je i mladi bračni par iz Vukovara, Aleksandra i Milan Kljajić

'Javili su se nakratko da nam jave da su dobro i da su živi. Rekao je da nisu ozlijeđeni, ali i da je bilo strašno', rekao je Vukovarac Milan Kljajić, koji sa zebnjom iščekuje nove vijesti s Haitija. Njegovi sin i snaha na Haitiju su već četiri godine, s tim da Aleksandra (31) radi u uredu voditelja misije, a sin Milan (30) zaposlen je u tamošnjoj inženjeriji. Kaže da su bili koliko-toliko zadovoljni poslom i primanjima koja su imali.