intervju za policy exchange

Bill Gates nije zadovoljan cjepivom protiv koronavirusa: Potreban nam je novi način izrade cjepiva

11.11.2021 u 15:05

Bionic
Reading

Filantrop i osnivač Microsofta Bill Gates rekao je kako je potreban veliki istraživački rad i desetine milijardi dolara da bi se svijet bolje pripremio za sljedeću pandemiju. Gates je u razgovoru za Policy Exchange upozorio da bi ona mogla biti mnogo opasnija od covida-19

Rekao je da je 'potpuno užasnut' brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa i ekonomskom štetom nastalom zbog pandemije i da bi trebalo financirati rad na poboljšanju cjepiva, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za učinkovitije suzbijanje sljedeće pandemije.

Gates je rekao da je nezadovoljan time što nisu napravljena cjepiva koje bi potpuno onemogućila prijenos zaraze.

'Imamo cjepiva koja nam čuvaju zdravlje, no spriječila su u maloj mjeri prijenos virusa. Potreban nam je novi način izrade cjepiva', naglasio je.

Gates je kritizirao i to što nema dovoljno efektivnih tretmana za covid, dodajući kako bi steroidni deksametazon i novi antivirusni lijek molnupiravir mogli pomoći.

Gates, koji je na TED razgovorima još 2014. godine upozorio da svijet nije spreman za sljedeću pandemiju, kazao je da se nada da će za pet godina napisati knjigu o tome kako to više nije slučaj.

'Bit će potrebno desetine milijardi dolara ulaganja u istraživanje i razvoj i vjerojatno oko milijardu godišnje za radnu skupinu za pandemiju na nivou Svjetske zdravstvene organizacije', kazao je Gates.

'Postoje prirodno uzrokovane epidemije i one uzrokovane bioterorizmom, koje bi mogle biti čak i gore od onoga što doživljavamo danas. Razvoj medicinske znanosti trebalo bi nam dati prave alate. Dakle to bi nam trebao biti prioritet. Sljedeća godina je ta u kojoj ćemo morati izdvojiti novac za te projekte', dodao je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Policy Exchange