ZA UBLAŽAVANJE SIROMAŠTVA

Bill Clinton skupio 2,5 milijardi dolara

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2010 22:38
  • Objavljeno 21.09.2010 u 22:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bivši američki predsjednik Bill Clinton u utorak je na godišnjem sastanku svoje Globalne inicijative (CGI) u New Yorku objavio da je primio 246 jamstava za donacije vrijedne više od 2,5 milijardi dolara, namijenjene ublažavanju siromaštva u zemljama u razvoju

Clinton je kazao da na šestom godišnjem sastanku CGI sudjeluje 67 sadašnjih i bivših predsjednika i premijera, više od 600 poslovnih ljudi te a više od 500 čelnika nevladinih organizacija i filantropskih udruga iz 90 zemalja svijeta.

Na skupu, koji se tradicionalno održava usporedo s godišnjim zasjedanjem Opće skupštine UN-a, sudjelovao je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je ocijenio da je 'Clintonova Globalna inicijativa važna jer ide za otklanjanjem velikih zala koji opterećuju čovječanstvo..., kao što su problemi zdravlja u svijetu, velike krize nastale prirodnim katastrofama, borba protiv droge i AIDS-a'.

Među obećanim donacijama na skupu CGI je i najava skupine 'Americares' iz SAD-a da će izgraditi sigurno utočište za tisuću adolescentica u potresu opustošenom Haitiju, kako bi ih se zaštitilo od seksualnog zlostavljanja. 'To je ogroman posao', rekao je Clinton, koji je i posebni izaslanik UN-a za Haiti.

On je posebno apelirao za pomoć Haitiju, ističući da je u katastrofalnom potresu u siječnju bez doma ostalo 47 posto njegovih stanovnika, a međunarodna je zajednica ukupno obećala oko 10 milijardi dolara pomoći u idućih 10 godina, što je oko 100 dolara po stanovniku godišnje.

Eric Schmidt, izvršni direktor tvrtke Google Inc, obećao je milijun dolara pomoći Pakistanu, kako bi se oporavio od poplava koje su devastirale tu zemlju prošloga mjeseca. Clinton je predstavio više inicijativa i donatora za Pakistan, ističući da su poplava ugrozile 20 milijuna njegovih građana.

Kompanija Proctor & Gamble Co. besplatno će podijeliti dvije milijarde paketa svog proizvoda za filtriranje vode 'Pur' u zemljama u razvoju, objavio je na pozornici njezin predsjednik uprave Bob McDonald.

'Mislimo da je dobar posao, kao i dobra filantropija', rekao je McDonald. Clinton je rekao da će ta donacija spasiti barem jedan život svakog sata.

Članovi CGI iz 90 zemalja svijeta, sa zajedničkom željom i sposbnošću da grade bolji svijet za našu djecu i unuke do danas su obećali 1946 donacija, vrijednih 63 milijarde dolara, koje su poboljšale živote gotovo 300 milijuna ljudi, rekao je Clinton.

On je u utorak objavio osnivanje 17 novih akcijskih odbora, koji će osigurati hitnu pomoć i trajna rješenja za katastrofama pogođene područja u Haitiju, Pakistanu i Meksičkom zaljevu, koji je ovoga ljeta zagađen s najvećom naftnom mrljom u povijesti SAD-a.

Objavio je i osnivanje novog odbora CGI za rješavanje problema odlaganja otpada, ističući da bi zatvaranje otvorenih odlagališta otpada u gradovima, te izgradnja pogona za reciklažu otpada, bio najveći doprinos zaštiti okoliša u svijetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi