POLICIJA ĆE REAGIRATI

BiH zaprimila tjeralicu za Glavašem

12.05.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako mu je dostavljena međunarodna tjeralica za Branimirom Glavašem koju je u utorak raspisalo Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Glavaša je Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno osudio na deset godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima u Osijeku 1991. godine

SARAJEVO - 'Ured za suradnju s Interpolom pri ministarstvu sigurnosti BiH zaprimio je međunarodnu tjeralicu za Branimirom Glavašem', stoji u priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu. Navodi se također kako je tjeralica odmah proslijeđena ovlaštenim policijskim tijelima u BiH kako bi ona poduzela dalje mjere.

Glasnogovornik uprave policije pri ministarstvu unutarnjih poslova Fdeeracije BiH Robert Cvrtak također je potvrdio tijekom dana kako je stigla službena obavijest o postojanju međunarodne tjeralice za Glavašem te da će policija postupiti sukladno svojim ovlastima.

U svim sličnim slučajevima policija u BiH privodila je osobe za kojima postoji međunarodna tjeralica kako bi utvrdila posjeduju li oni državljanstvo te zemlje. Policija je ranije potvrdila kako je Glavaš zatražio i dobio državljanstvo BiH što je ujedno zakonska zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora u ponedjeljak je iza 12 sati donijelo odluku o ukidanju imuniteta Branimira Glavaša. Nakon toga je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu oko 15 sati donijelo odluku o određivanju pritvora za Glavaša, koji se pred hrvatskim pravosuđem sakrio u Bosnu i Hercegovinu, čiji je državljanin postao u rekordnom roku.

Pretpostavlja se da će sada, budući da je raspisana međunarodna tjeralica, federalni policajci privesti u kantonalno predstavništvo u Ljubuškom. 'To može biti zbog osiguranja, da se osoba u određenom trenutku nađe na raspolaganju istražiteljima, na primjer Federalnog MUP-a, može biti privođenje, utvrđivanje posjeduje li ta osoba bosansko-hercegovačko državljanstvo ili neka druga mjera', pojasnio je za Novu TV Damir Čutura iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Policijski će činovnici konstatirati da Glavaš ima državljanstvo BiH te da zbog toga ne može biti izručen Hrvatskoj, pa će osuđenik za ratne zločine biti pušten i zaštićen od progona.