borba protiv koronavirusa

BiH: Stranački čelnici pod pritiskom ipak dogovorili raspodjelu kredita MMF-a

11.04.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Čelnici ključnih političkih stranaka u BiH u subotu su se pod pritiskom predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji ipak uspjeli dogovoriti kako raspodijeliti MMF-ov kredit čiji je cilj otklanjanje posljedice epidemije koronavirusa

Voditelj delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler, američki veleposlanik Eric Nelson i šef ureda MMF-a u Sarajevu Andrew Jewell izvukli su iz sigurnosti njihovih domova bosanskohercegovačke čelnike kako bi ih na sastanku u Sarajevu natjerali da prekinu uzajamne svađe i usuglase se kako preuzeti kredit od 330 milijuna eura kojega je Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman plasirati kroz svoj program instrumenata brze pomoći predviđen za krizne situacije kakva je sadašnja.

Na sastanku su bili predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik. Sastanak je organiziran nakon što su dužnosnici HDZ BiH i SDA cijelog tjedna razmjenjivali žestoke optužbe za blokiranje realizacije ovog kredita zbog spora oko toga trebaju li i na koji način u svemu sudjelovati županije unutar Federacije BiH.

Dodik je pak postavio zahtjev da se kredit dijeli u omjeru 60:40 posto za Federaciju odnosno Republiku Srpsku iako je ranija praksa bila da se podjela obavlja po omjeru 66:33 posto.

"Dijelit će se 38 posto za RS, 62 za Federaciju BiH s tim da će po pola postotka od entiteta ići Brčkom. Što se tiče Federacije BiH, 50 posto ide kantonima i 50 posto razini Federacije BiH", kazao je novinarima nakon sastanka Čović dok je Dodik konstatirao kako bi bilo bolje da su se političari iz BiH sami dogovorili a ne da u svemu ponovo mora posredovati međunarodna zajednica.

Izetbegović je pak sugerirao kako nije sve još dogovoreno do zadnjeg detalja jer će se unutar Federacije nastaviti pregovarati koliko će novaca dobiti koja županija jer je, sukladno ustavu, na njima najveći dio izvršnih ovlasti u tom entitetu.

"Postotke ćemo dogovarati u narednim danima", kazao je predsjednik SDA.

Američki veleposlanik Nelson kazao je kako je zadovoljan jer je dogovor napokon postignut ali je upozorio kako bi se u BiH u kriznim situacijama trebali ponašati drugačije.

"Potrebno je više kooridnacije, povjerenja i transparentnosti", kazao je Nelson.

Kako bi Izvršni odbor MMF-a mogao donijeti odluku o aktiviranju kredita bilo je nužno da to tijelo iz BiH dobije dokument pod nazivom Pismo namjere koji potpisuju čelnici izvršne vlasti države i entiteta, ministri financija i guverner Središnje banke.

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica financija Federacije BiH Jelka Miličević inzistirali su da se prije potpisivanja na Fiskalnom vijeću BiH dogovori način na koji će se novci dijeliti i tko će vraćati kredit, dok je predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) u startu odbio mogućnost da u taj dogovor budu uključene i županije držeći kako je to isključivo stvar države i entiteta.