PROSLAVA BLAGDANA

Biden za Dan zahvalnosti dijeli pite i nada se oslobađanju talaca

24.11.2023 u 06:21

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden dostavio je u četvrtak vatrogascima pite od bundeve kako bi proslavili američki blagdan Dana zahvalnosti te izrazio nadu u očekivano oslobađanje talaca u ratu između Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas

Biden, koji je s obitelji na odmoru na otoku Nantucket u Massachusettsu, proveo je tamo dio svog vremena razgovarajući sa stranim čelnicima o ratu. Novinarima je u vatrogasnoj postaji rekao kako neće dati novosti o taocima do petka, ali je dodao kako drži 'fige' da trogodišnja djevojčica Amerikanka bude oslobođena među prvima.

Izrael i Hamas će u petak započeti četverodnevno primirje, rekli su katarski posrednici, a skupina od 13 izraelskih žena i djece koji su držani kao taoci oslobođeni su kasnije tog dana.

Biden održava desetljećima dugu obiteljsku tradiciju dolaska na Nantucket za blagdan zahvalnosti. Nakon što su on i supruga, prva dama Jill Biden, dopremili pite, vratili su se na mjesto gdje su odsjeli, u kuću u vlasništvu njihova prijatelja Davida Rubensteina, milijardera, suosnivača diva privatnog kapitala The Carlyle Group.

U ranijim komentarima na NBC-u, Biden je pozvao ljude da se usredotoče na zajedničko rješavanje problema i zaustavljanje ljutnje u američkom društvu. 'Danas je riječ o okupljanju', rekao je Biden, demokrat koji se natječe za reizbor 2024. i mogao bi se suočiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, prvim kandidatom za republikansku nominaciju.

Upitan u vatrogasnoj postaji o poruci Amerikancima Evanu Gershkovichu i Paulu Whelanu, koji su pritvoreni u Rusiji, predsjednik je rekao: 'Ne odustajemo!'