BLISKI ISTOK

Počelo primirje između Izraela i Hamasa. IDF: 'Rat još nije gotov'

24.11.2023 u 06:30

Bionic
Reading

Izrael i Hamas počeli su u petak četverodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze, prvu stanku u 48-dnevnom ratu koji je razorio palestinsku enklavu, a zasad nema izvješća o bombardiranju, topničkim ili raketnim napadima

Primirje je započelo u 7 ujutro po lokalnom vremenu, a uključuje sveobuhvatni prekid vatre na sjeveru i jugu Gaze, oslobađanje 13 izraelskih žena i djece kao talaca od strane militanata kasnije tijekom dana i dotok pomoći u opkoljenu enklavu. Određeni broj palestinskih zatvorenika držanih u izraelskim zatvorima trebao bi biti oslobođen u razmjeni.

Prije službenog početka privremenog prekida vatre, Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su video na društvenim mrežama u kojem stanovnike Gaza upozoravaju 'da rat još nije gotov, da je humanitarna pauza privremena te da je sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona'.

'Zabranjeno je kretanje prema sjeveru. Radi vaše sigurnosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu', poručili su.

Dopisnik Reutersa u blizini sjevernog dijela Gaze nije čuo nikakvu aktivnost izraelskih zračnih snaga i nije vidio nikakve tragove koji obično ostavljaju palestinska raketna lansiranja. Libanonska TV Al-Mayadeen izvijestila je da se od početka primirja u Gazi nisu čuli zvukovi bombardiranja.

Sirene su se oglasile u dva izraelska sela izvan južnog pojasa Gaze, upozoravajući na mogući palestinski raketni napad. Međutim, nije bilo potvrde o bilo kakvom lansiranju.

Borbe su trajale nekoliko sati prije primirja, a dužnosnici unutar enklave kojom upravlja Hamas rekli su da je bolnica u gradu Gazi bila među metama bombardiranja. Obje strane također su signalizirale da će pauza biti privremena prije nastavka borbi.

  • +3
Bolnica u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

Indonezijska bolnica bila je pod nemilosrdnim bombardiranjem, radila je bez svjetla i bila je puna starijih ljudi i djece koja su preslaba da bi ih se pomicalo, rekli su zdravstveni dužnosnici Gaze. Al-Jazeera je citirala Mounira El Barsha, ravnatelja ministarstva zdravstva Gaze, koji je rekao da je pacijentica, ranjena žena, ubijena, a tri druge ozlijeđene.

Američki predsjednik Joe Biden novinarima je u vatrogasnoj postaji rekao kako neće dati novosti o taocima do petka, ali je dodao kako drži 'fige' da trogodišnja djevojčica Amerikanka bude oslobođena među prvima.

Specijalni zrakoplov dovezao je kući u Moskvu 103 ruska državljana evakuirana iz Gaze, priopćilo je rano u petak rusko ministarstvo za žurna stanja

U objavi na Telegramu, ministarstvo je istaknulo kako je skupina odletjela kući unajmljenim zrakoplovom Ilyushin-76. U objavi se navodi da je 101 ruski državljanin prebačen iz Gaze u Egipat u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj evakuiranih Rusa iznosio više od 750.

Više od 650 ih je prevezeno u Rusiju, uključujući više od 300 djece. Kremlj je u srijedu pozdravio sporazum o prekidu paljbe u Gazi, koji stupa na snagu u petak, kao 'prvu dobru vijest nakon dugo vremena' u izraelsko-palestinskom sukobu.

Rečeno je da su humanitarne stanke jedini način da se podignu napori za održivo rješenje.

  • +4
Izraelska vojska u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Dodatna pomoć trebala bi početi pritjecati u Gazu, a prvi taoci, uključujući starije žene, bili bi oslobođeni u 16 sati. Ukupan broj oslobođenih talaca trebao bi biti 50 tijekom četiri dana, rekao je u Dohi glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Novinska agencija Shehab povezana s Hamasom javila je da su kamioni s gorivom počeli ulaziti na prijelaz Rafah nakon što je primirje počelo.

  • +20
Granični prijelaz Rafah Izvor: Profimedia / Autor: Ahmed Gomaa / Xinhua News / Profimedia

Egipat je objavio da će se 130.000 litara dizela i četiri kamiona plina dnevno isporučivati ​​Gazi kada u petak počne četverodnevno primirje. Voditeljica egipatske Državne službe za informiranje Diaa Rashwan također je izjavila rano u petak da će dnevno 200 kamiona pomoći ulaziti u Gazu.

Očekuje se da će Palestinci biti pušteni iz izraelskih zatvora, rekao je novinarima katarski glasnogovornik. "Svi se nadamo da će ovo primirje dovesti do prilike za početak šireg rada na postizanju trajnog primirja." Hamas je na svom Telegram kanalu potvrdio da će prestati sva neprijateljstva njegovih snaga.